Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Serviciul militar obligatoriu este EXCLUS, cel puțin în mandatul meu!”

Angel Tîlvăr (PSD), ministrul Apărării, a declarat, luni, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu e absolut exclusă cel puțin în timpul mandatului său și că nu există nicio discuție în acest sens. În schimb, se analizează un proiect de introducere a serviciului militar voluntar, dat fiind că Armata Română e tot mai mică și intenția e de a satisface nevoia de rezervă cu militari voluntari. Totodată, Tîlvăr a ținut să precizeze că „România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată”.

„În primul rând, vreau să vă spun de la început, pentru că știu că au fost discuții în spațiul public și este normal să fie, e o perioadă în care lucrurile care țin de armată și de situația de securitate din proximitate generează astfel de preocupări din partea oamenilor. Vreau să vă spun că serviciul militar obligatoriu este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu, exclud această posibilitate, deci, de la început să lămurim acest lucru, pentru că a apărut și această preocupare și această temere. Nu există la momentul acesta nicio discuție despre acest lucru”, a declarat Angel Tîlvăr, la EuroNews România.

Acesta a mai afirmat că 7.000 de militari au ieșit numai anul trecut din Armată, prin demisii sau pensionare.

Armata Română a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns în situația de a avea în jur de 80.000-75.000”, a mai precizat ministrul.

În acest context, există discuții pentru introducerea serviciului militar voluntar.

„În ceea ce privește serviciul militar voluntar, în momentul de față există preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă, nevoia de rezervă, pentru că în orice țară din lumea aceasta există și această noțiune, această preocupare pentru asigurarea rezervei armatei. Există în elaborare un posibil un proiect care să aibă în vedere un stagiu militar de câteva luni, cu obținerea unei prime, la sfârșitul acestei pregătiri și se adresează vârstei cuprinse între 18 și 35 de ani. Credem ca va crește numărul celor care își vor dori să se înroleze. Ei primesc o soldă de 30% în perioada în care fac pregătirea de 2 săptămâni. În funcție de exerciții, în funcție de activitățile la care participă, vor fi și alte forme de a fi recompensați”, a mai declarat ministrul Apărării, pentru EuroNews România.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *