Cazul Coldea „bubuie” în Parlament: Proiect de lege prin care foştii ofiţeri SRI să NU poată desfăşura activităţi de consultanţă!

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o iniţiativă legislativă în Parlament prin care cadrelor militare şi angajaţilor civili ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) să li se interzică, timp de 20 de ani după încetarea activităţii în SRI, desfăşurarea de activităţi de consultanţă sau asistenţă.

Cerem PSD şi PNL adoptarea rapidă a proiectului astfel încât să nu mai fie posibile în România cazuri precum cel al generalilor SRI Coldea şi Dumbravă”, a precizat parlamentarul.

Abuzurile comise de generalii Dumbravă şi Coldea în actul de justiţie sunt evidente şi alarmante pentru statul de drept, transformat de PSD şi PNL în stat de drepţi. Din păcate, politicieni de la PSD şi PNL – îi amintesc doar pe Victor Ponta, Liviu Dragnea, Cătălin Predoiu, Gabriel Oprea – s-au înghesuit în vilele de protocol ale SRI tocmai pentru a crea şi întreţine acel câmp tactic din justiţie care a condus la abuzuri grosolane. Sub ochii lui Klaus Iohannis şi ai prietenului său Eduard Hellvig, SRI a ratat ocazia să-şi facă curăţenie în propria ogradă, iar Coldea şi Dumbravă şi-au creat firme de consultanţă paravan pentru trafic de influenţă în justiţie”, a declarat Emanuel Ungureanu, conform comunicatului de presă al USR.

Proiectul USR completează Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI în sensul introducerii unui nou articol:

„Cadrelor militare şi angajaţilor civili din cadrul Serviciului Român de informaţii, li se interzice desfăşurarea oricăror activităţi de consultanţă sau asistenţă, fie direct, fie prin intermediul unor entităţi juridice, companii private sau organizaţii non-guvernamentale, pentru o perioadă de 20 ani de la data încetării activităţii”.

Folosirea informaţiilor sensibile şi a cunoştinţelor acumulate de personalul din structurile de securitate naţională poate reprezenta un risc semnificativ, dacă acestea sunt utilizate în scopuri comerciale sau în beneficiul unor terţi, terţi care pot avea inclusiv interese contrare celor naţionale.

Ungureanu: „Îl invit pe premierul Ciolacu să voteze proiectul”

Vrem să stopăm practica necurată prin care foşti ofiţeri SRI de rang înalt se folosesc de pârghiile şi informaţiile obţinute în timpul activităţii pentru a obţine bani şi putere şi după ieşirea la pensie specială la 48 de ani. Îl invit pe premierul Ciolacu, fost doctorand la Academia SRI, să voteze proiectul USR. Mai ales că teza de doctorat nefinalizat a domnului Ciolacu se numeşte ‘Etica în Intelligence’”, a mai precizat Ungureanu, potrivit sursei citate.

„USR va face demersuri în continuare pentru un control civil real al serviciilor de informaţii. La începutul lunii mai, deputaţii USR au votat pentru ca serviciile să nu poată interveni în justiţie şi în presă, iar Parlamentul să aibă mai multe pârghii de control asupra serviciilor. Din păcate, majoritatea PSD-PNL s-a situat de partea serviciilor”, se arată în comunicatul USR.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *