Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei: Comisiile de Apărare din Parlament au aprobat cumpărarea a 48 de avioane F35

Comisiile de Apărare ale Parlamentului au aprobat, cu unanimitate, cumpărarea a 32 de avioane F-35, apoi 16, din Statele Unite. Cum suma destinată programului e de 6,5 miliarde de dolari fără TVA, aceasta este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei.

Comisia de Apărare din Camera Deputaților și cea din Senat au decis „să aprobe prealabil inițierea de către Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru armamente, a procedurii de atribuire a acordurilor aferente programului de înzestrare menționat anterior”. Decizia de cumpărare a avioanelor de ultimă generație a fost luată în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din aprilie. Hotărârea prevede două achiziții: întâi 32 de avioane, apoi 16.

Suma de 6,5 miliarde de dolari include aeronavele, motoarele, suportul logistic, serviciile de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor, muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre).

Avioanele de luptă F-35 sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Sunt capabile să furnizeze capacități de război electronic și de informații, supraveghere și recunoaștere, mai precizează G4Media. În acest moment, Forțele Aeriene Române au avioane F-16 din Portugalia și urmează să cumpere altele tot F16 din Norvegia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *