Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății. Drăgan (Asociația Tomis Antidrog) propune normele de aplicare: „Trebuie obligatoriu mesaje cu impact social împotriva viciilor în general”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că i se pare normal ca Agenţia Naţională Antidrog (ANA) să treacă la Ministerul Sănătăţii, deoarece tinerii care cad pradă traficului de droguri trebuie să fie ajutaţi, nu tratați ca infractori. Premierul a mai declarat că trebuie intensificată şi prevenţia în rândul tinerilor. Ciolacu a fost prezent, luni, la evenimentul „Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri” şi a atras atenţia asupra consumului de droguri în rândul copiilor.

Profit de faptul că am în faţă toţi actorii implicaţi în asigurarea sănătăţii copiilor noştri şi vă rog să vă aplicaţi cu atenţie asupra unei teme esenţiale: consumul de droguri în rândul copiilor. Mai întâi ca părinte şi apoi ca prim-ministru, cred că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel. Şi fac apel către toate ONG-urile implicate. Trebuie să intensificăm prevenţia. Este inadmisibil ca asociaţiile care derulează campanii de prevenţie să nu aibă acces într-o şcoală pentru că nu este bine pentru şcoala respectivă. Eu o spun foarte clar. Acesta este cel mai mare flagel, iar copiii noştri trebuie să ştie care sunt riscurile consumului de droguri şi cum să se ferească de ele. Şi am să vă rog să-mi spuneţi de fiecare dată când întâmpinaţi greutăţi în a intra într-o şcoală pentru a le explica copiilor că drogurile nu le rezolvă problemele, ci de fapt le creează altele noi mai grave”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

El a mai declarat că i se pare normal ca Agenţia Naţională Antidrog să fie mutată din subordinea Ministerului de Interne la la Ministerul Sănătăţii: „La fel mi se pare normal ca Agenţia Naţională Antidrog să fie mutată la Ministerul Sănătăţii. Tinerii care cad pradă traficului de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori. Ei trebuie ajutaţi. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea specialiştilor din Ministerul Sănătăţii, nu din Ministerul de Interne”, a explicat Marcel Ciolacu.

Anunțul de ieri al premierului îl bucură pe George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog, care susține această idee de mai bine de 5 ani. De asemenea, Drăgan propune și mai multe norme de aplicare pentru ceea ce trebuie să transforme consumatorii din infractori în oameni care au nevoie de ajutor:

„Obligativitatea instituțiilor de învățământ să asigure paza în școli cu un program bine definit fără a permite accesul nimănui pe domeniul școli în timpul orelor de program. Apoi, caietele de sarcini întocmite de școli pentru achiziția serviciilor de pază să prevadă ca paznicii acestor obiective să aibă cursuri speciale de autoapărare, vârsta de maxim 45 ani și evaluari psihologice lunare. De asemenea, sunt necesare măsuri ferme pentru elevii care consumă pe domeniul școlii (tutun, alcool, droguri) sau recurg la violență atât în rândul elevilor cât și profesorilor prin  exmatriculare fără drept de înscriere la alte școli timp de 1 an și asta de la prima abatere. Să nu uit nici de obligativitatea introducerii uniformei școlare și obligativitatea ca toate sălile de curs să fie monitorizate video! Printre măsuri se mai impune interzicerea accesului cu telefonul mobil în sălile de clasă, iar internetul gratuit în școli să fie interzis și el! Și să fiu mai drastic: Elevii care postează în timpul orelor de curs pe rețelele de socializare să fie sancționați prin scăderea notei la purtare! Cel puțin o dată pe lună la orele de dirigenție să fie abordate teme de prevenție și educație socială (alimentație sănătoasă, noțiuni elementare de igienă, codul bunelor maniere, efectele nocive ale consumului de droguri, alcool și tutun etc). Am în vedere și psihologii școlari, care trebuie să aibă normă fixă de evaluare a elevilor prin selecție aleatorie în fiecare lună. Totodată, implicarea asociațiilor de părinți în parteneriat cu ISJ-urile pe aceste teme pentru că și părinții au nevoie de educație pentru a putea educa mai departe copiii, iar în cinematografe ar trebui, pe lângă reclame comerciale, să fie introduse obligatoriu mesaje cu impact social împotriva viciilor în general, cum ar fi: o lună pentru droguri, o lună pentru alcool, o lună pentru tutun, o lună pentru jocurile de noroc sau o lună pentru bullying etc”, a spus Drăgan, pentru SCUTUL.RO.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *