Consumul de droguri la vârste fragede. Expert antidrog: „Avem un record trist, foarte trist!”
Cătălin Țone, expert antidrog, a avertizat într-o recentă apariție la psnews.ro despre scăderea alarmantă a vârstei consumatorilor de droguri din România, dezvăluind cazuri șocante de copii implicați în acest fenomen. Țone a precizat că cel mai grav caz a fost al unei fetițe de doar 3 ani, intoxicată accidental cu droguri în Constanța. De asemenea, fenomenul consumului voluntar a coborât la vârste fragede, de 12-14 ani, adesea sub influența anturajului sau din curiozitate.
„Vârsta consumatorilor a scăzut alarmant de mult. Avem un record trist, foarte trist. Avem un consumator, o fetiță de 3 ani, care a fost intoxicat accidental la Constanța. Avem un alt caz de la Grigore Alexandrescu, de acum câțiva ani, un copil de 8 ani, la fel a inhalat accidental. Acestea sunt cazuri accidentale, dar vedem că vârsta a scăzut semnificativ. Pericolul vine din faptul că volitiv adică sunt de acord, au consumat, au debutat în consum și vârsta a scăzut semnificativ. Această prevalență este îngrijorătoare. Vorbim acum despre o frecvență crescută a depuneri în consumul de droguri a 12, 13, 14 ani. Încă o dată spun nu accidental, cu voință, la îndemnul unui anturaj, într-o conjunctură anume sau din curiozitate”, a spus Cătălin Țone, potrivit psnews.ro.
Specialistul a criticat incapacitatea statului român de a dezvolta un sistem eficient de reintegrare socială și educație, arătând că lipsa unor programe clare și stigmatizarea consumatorilor creează un mediu propice pentru recidivă.
„Sunt cazuri, din păcate, care au crescut în ultima perioadă. Au fost situați în anchetele pe care le-am desfășurat, într-o familie consumau de la bunică, bineînțeles, și vindeau, făceau și trafic, pentru că toate astea sunt legate. Consuma bunica, consumau părinții, consumau copiii, toată lumea a consumat droguri și de asemenea vindeau și se ocupau de aceste zone. Vedem o incapacitate a statului român în acest moment de a rezolva problema și din punct de vedere social, pentru că în momentul în care nu ai un sistem de reintegrare după ce o persoană iese de la închisoare, de educație, se apucă iar de vânzare. Există și o stigmatizare a consumatorului la noi în țară.
Consumatorul este privit ca un bolnav, pentru că dependența de droguri este o boală psihică, dar se continuă actele de stigmatizare, de învinovățire a persoanei respective și unui consumator dependent sau unui fost consumator care să zicem că și-a ameliorat dependența, nu-i trebuie să fie stimatizat și presat, pentru că toate astea-l împing să recadă, să consume din nou și lucrurile devin într-o ciclicitate nocivă pentru viața lui”, a explicat expertul antidrog.
Un alt subiect abordat a fost întârzierea autorităților române în combaterea fenomenului drogurilor, Țone explicând că această neglijență a fost rezultatul unei combinații de neimplicare, lipsă de cunoștințe și empatie din partea celor care ar fi trebuit să implementeze măsuri preventive.
„Am întors-o pe toate părțile, deci m-am uitat, am analizat fiecare instituție competentă. Concluzia mea e una singură. Din neștiință, din neimplicare, din lipsă de cultură, din lipsă de anticipativitate, cum spun eu, nu s-au uitat în Occident să vadă care e situația, din lipsă de empatie de multe ori pentru că vorbim despre oameni cu probleme, consumatori, și din păcate, aceste sentimente negative care au prejudiciat România au fost manifestate de către persoane responsabile din cadrul anumitor ministere, care trebuiau să ia decizia și să asculte specialiști. Specialiștii au fost ascultați secvențial, cât le-a făcut bine celor responsabili și atâta tot. Este important faptul că despre lupta antidrog se vorbește intens de când am avut două evenimente importante. Vorbim despre decesul copilului tânărului de 24 ani de la festivalul SAGA din București și vorbim și despre cazul 2 mai.
De atunci, opinia publică a devenit sensibile și politicienii, pe fondul anului preelectoral 2023 și a anului 2024 electoral, au început să fie foarte preocupați. Mi-aș dori mult de tot ca această preocupare să subziste și în 2025, pentru că știm destul de bine politicienii în primii 2 ani după alegeri sunt atât de liniștiți încât nu îi mai interesează problemele sociale. Sper ca lucrurile să nu se încheie aici și noi ca specialiști, dumneavoastră, ca entități mass-media, trebuie în continuare să vorbim și să-i determinăm să facă treabă”, a declarat Cătălin Țone.