Fugarul Sorin Oprescu a câștigat procesul împotriva statului român și va primi pensie specială

Fostul primar general Sorin Oprescu, fugit în Grecia după ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, și-a recâștigat în instanță pensia specială. Tribunalul București a admis acțiunea lui și a altor 94 foști deputați și senatori. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată în 30 de zile de la comunicare.

Foștii parlamentari, inclusiv Oprescu, au cerut în instanță repunerea în plată prevăzută de art 49 din Legea 96/2006, începând cu data de 1 iulie 2023, informează Fanatik.

Hotărârea anulează, practic, votul dat de actualii parlamentari 26 iunie 2023, pentru renunțarea dreptului numit generic „indemnizație pentru limită de vârstă”.

Foștii aleși au putut face acest lucru după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Curtea Constituțională a decis că eliminarea pensiilor foștilor parlamentari este neconstituțională, motivând că eliminarea ei ar crea „o insecuritate juridică vădită”.

Printre cei care au primit acum câștig de cauză se mai numără Ilie Sârbu, Sorin Stănescu, Nicolae Văcăroiu, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu, Anghel Iordănescu, Matei Vintilă (socrul lui Șerban Huidu), Adrian Nătase sau Octav Cozmâncă.

Sorin Oprescu a fost senator între anii 2000 și 2008. El nu și-a mai terminat al doilea mandat pentru că a fost ales primar al Capitalei.
Statul român acordă pensii speciale foștilor parlamentari în funcție de numărul de mandate, astfel încât un politician cu trei mandate, de exemplu, primește 12.168 de lei.

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dare și luare de mită și folosirea în scopuri proprii a sumelor de bani din bugetul municipiului București.

El a fost condamnat definitiv în mai 2022, când deja fugise în Grecia. El a fost prins acolo, dar justiția elenă a respins cererea de extrădare formulată de statul român. Fostul primar a fost apoi eliberat pe cauțiune.

În timpul audierilor la Tribunalul din Atena, el a dezvăluit că beneficiază de o pensie de aproximativ 3.000 de euro.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *