Predoiu (MAI) a discutat cu omologul italian despre fugarii români

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că a discutat cu omologul său italian despre „practica unor cetăţeni condamnaţi definitiv, care fug de aplicarea legii române şi găsesc portiţe legale în legea italiană pentru a face acest lucru”. „Am subliniat faptul că reglementările europene stabilesc fără echivoc principiul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti definitive în cadrul Uniunii Europene”, adaugă el.

Cătălin Predoiu a arătat, duminică, într-un comunicat de presă, că a avut, recent, o întâlnire cu ministrul italian de Interne, Matteo Piantedosi, stabilind să dezvolte cooperarea poliţienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi a traficului de fiinţe umane, prin schimb de experienţă, de informaţii şi acţiuni operative directe, comune, de combatere a crimei organizate.

”Creştem numărul de poliţişti români alocaţi acestei cooperări cu poliţiştii italieni pentru a identifica ce membri ai crimei organizate îşi desfăşoară activitatea infracţională pe teritoriul României. Aceste măsuri vor contribui direct la siguranţa cetăţenilor români. Pentru noi, legătura cu poliţiile naţionale din alte state membre ale UE, cum e şi cea italiană, reprezintă o investiţie în capacitatea de luptă a Poliţiei Române cu crima organizată”, a subliniat Predoiu.

El a menţionat că a discutat cu conducerea Academiei de Poliţie de la Roma pentru a consolida colaborarea cu Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, în vederea creşterii numărului de poliţişti români care vor face schimb de experienţă cu colegii italieni.

”Pe un plan mai general, reformarea şi modernizarea Academiei «Alexandru Ioan Cuza» este o investiţie în creşterea profesionalizării şi integrităţii tuturor armelor MAI”, a adăugat el.

Ministrul de Interne a menţionat că a discutat cu omologul italian aspectele legate de ”practica unor cetăţeni condamnaţi definitiv, care fug de aplicarea legii române şi găsesc portiţe legale în legea italiană pentru a face acest lucru”.

”Respectând independenţa tuturor magistraţilor europeni, am subliniat faptul că reglementările europene stabilesc fără echivoc principiul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti definitive în cadrul Uniunii Europene. Ministrul italian şi-a exprimat acordul cu privire la aceste puncte de vedere şi am convenit să menţinem acest subiect pe agenda noastră comună”, a mai arătat el.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *