Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă de peste 375.000 lei pentru familii afectate de inundaţii sau de incendii

Guvernul a aprobat, joi, acordarea unor ajutoare de urgenţă, în valoare de aproximativ 375.000 lei, pentru mai multe familii ale căror locuinţe au fost afectate de inundaţii sau de incendii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

„Pentru mai multe familii ale căror locuinţe au fost afectate de inundaţii sau de incendiu, Guvernul a hotărât astăzi acordarea unor ajutoare de urgenţă din rezervele de stat, ajutoare care constau în materiale de construcţii, combustibil, apă şi produse alimentare. Mai precis, aceste ajutoare vor ajunge la oameni din judeţul Arad, afectaţi de fenomenele hidro-meteorologice periculoase din 25 iunie, la locuitorii din localitatea Câmpeni, judeţul Alba, care a fost afectată de inundaţiile din 4 iulie. De asemenea, vor ajunge la cetăţeni din localitatea Greceşti, judeţul Dolj, care a fost afectată de inundaţiile tot din luna iulie, precum şi la cei din Blăjani şi Buda, din judeţul Buzău, ale căror gospodării au fost afectate de incendiile din luna august”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că distribuirea acestor ajutoare se va face de către Comitetele judeţene sau locale pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate, vor fi scoase din rezervele de stat unele cantităţi de produse şi vor fi acordate ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidro-meteorologice şi incendii produse în localităţile Câmpeni, judeţul Alba, Brazii, judeţul Arad, Greceşti, judeţul Dolj, Blăjani şi Buda, judeţul Buzău. Actul normativ prevede că valoarea acestor ajutoare umanitare de urgenţă este de 375.326 lei exclusiv TVA.

Executivul a aprobat scoaterea din rezervele de stat a produselor care vor fi distribuite imediat populaţiei afectate, respectiv: motorină, materiale de construcţii pentru reconstrucţia unor imobile – ciment, ţiglă ceramică, cherestea răşinoase, BCA, oţel beton, grinzi răşinoase, tablă netedă zincată, cât şi produse alimentare pentru familiile sinistrate – conserve de carne, conserve de pateu, conserve de legume, precum şi apă minerală plată”, precizează un comunicat al Executivului.

Conform sursei citate, se vor acorda ajutoare în valoare de 171.340 lei pentru populaţia afectată din Brazii, judeţul Arad, 88.844 lei pentru populaţia din localitatea Câmpeni, judeţul Alba, 5.958 lei – populaţia din localitatea Greceşti, judeţul Dolj şi 113.184 lei pentru sprijinirea persoanelor în vederea reconstrucţiei locuinţelor distruse în totalitate în incendii în localităţile Blăjani şi Buda, judeţul Buzău.

Transportul produselor se va efectua cu mijloace puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, iar distribuirea ajutoarelor se va face de către Comitetele judeţene sau locale pentru situaţii de urgenţă.

Cheltuielile cu transportul şi livrarea produselor vor fi suportate din veniturile proprii ale Activităţii pentru intervenţii operative şi reîntregirea stocurilor diminuate, înfiinţată pe lângă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi pe lângă fiecare unitate teritorială, se mai precizează în actul normativ aprobat.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *