Guvernul nu-și permite plata salariilor restante ale magistraților. Suma totală se ridică la 1,7 miliarde lei!

Guvernul nu are bani să plătească salariile restante pe care magistrații și le-au dat sieși. Amintim că magistrații au câștigat în instanțe, deci chiar ei au decis pentru ei, că statul le datoreză bani din perioada 2010-2022. Numai că Executivul nu-și permite să achite aceste sume, susțin surse guvernamentale pentru Economedia.

Magistrații au câștigat în instanță majorări salariale retroactive care se ridică la peste 16 miliarde lei. Numai pentru acest an salariile restante sunt de 1,7 miliarde lei. Numai că Guvernul n-are bani. „Legea e lege și este peste o hotărâre judecătorească”, au afirmat sursele citate.

În draftul Ordonanței de Urgență prin care Guvernul voia să reducă cheltuielile publice era prevăzută amânarea pentru anul viitor a acestor salarii restante. Numai că, ulterior, Guvernul s-a răzgândit.

Potrivit surselor Europa Liberă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și diverse asociații ale judecătorilor au făcut presiuni pentru a obține acești bani anul acesta și au amenințat că altfel vor deschide noi procese. Toate acestea se întâmplă în contextul în care e aproape o certitudine că România va rata ținta de deficit bugetar asumată pentru acest an. Guvernul Ciolacu a adoptat recent mai multe creșteri de taxe și câteva reduceri de cheltuieli publice, dar sumele strânse astfel sunt departe de a acoperi gaura din buget.

Consiliul Fiscal anticipează că deficitul bugetar va atinge 6,5% din PIB (în termeni cash) la finele anului, în lipsa unor acțiuni de corecție. De precizat că de la anul și pensiile speciale, inclusiv cele de care se bucură foștii magistrați, vor fi majorate, ceea ce însemană o preisune suplimentară pe bugetul țării.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *