Întrevedere a lui Tîlvăr (MApN) cu ambasadorul Republicii Federale Germania

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a primit joi, 14 septembrie, la sediul MApN, vizita  ambasadorului Republicii Federale Germania la Bucureşti, Peer Gebauer.

Pe parcursul discuțiilor au fost abordate evaluările specifice relaționate evoluțiilor de securitate la nivel regional generate de agresiunea în desfășurare a Federației Ruse în Ucraina, cu impact semnificativ asupra siguranței populației civile ucrainene, dar şi a cetățenilor români din zonele din proximitatea frontierei dunărene dintre România și Ucraina. De asemenea, a fost evocată cooperarea dintre România și Germania, în format NATO și UE, în contextul actual de securitate, fiind abordate prioritățile imediate pe palierul cooperării şi coordonării româno-germane, cu accent pe implementarea deciziilor fundamentale adoptate în contextul Summit-ului NATO de la Vilnius, în special în planul consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, inclusiv la Marea Neagră. Totodată, o atenție specifică a fost acordată şi aspectelor referitoare la cooperarea în cadrul inițiativelor UE dedicate profilării apărării europene.

În context, ministrul apărării naţionale a exprimat aprecierea pentru angajamentul Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare și apărare dedicate flancului estic aliat, evidențiind participarea Forţelor Aeriene Germane la misiunile de Poliție Aeriană consolidată (eAP) şi implicarea militarilor germani în structurile aliate de comandă din România.

Din perspectiva cooperării bilaterale a fost evidențiat stadiul excelent, dar şi trendul ascendent al colaborării şi interesului manifestat de ambele părți, reflectat de contactele la cel mai înalt nivel de la Bucureşti şi Berlin din cursul acestui an, precum şi de relansarea discuțiilor aplicate de stat major.

Oficialul român a subliniat importanța continuării desfășurării în comun a exercițiilor bilaterale și multinaționale, atât în România, cât și în Germania, precum și sporirea cooperării în domeniul operațional şi al instruirii, educației militare, cercetării științifice şi, nu în ultimul rând, pe palierul tehnico-militar şi al industriei de apărare.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesității menținerii unui dialog bilateral constant şi structurat, în sprijinul aprofundării şi substanţierii relației deja solide pe componenta de apărare şi pentru implementarea cât mai eficientă a proiectelor specifice comune dezvoltate, atât în context bilateral, cât și aliat sau al Uniunii Europene.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *