Întrevedere a ministrului Tîlvăr (MApN) cu ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord la București

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit luni, 5 februarie, pe ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Giles Portman.

Discuțiile au constituit un prilej pentru un schimb de opinii privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi oficiali au evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, fiind evocată participarea României la eforturile de instruire desfășurate în Marea Britanie, în cadrul Operației Interflex, precum și în cadrul EUMAM.

Totodată, agenda de discuții a inclus aspecte privind cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, din perspectiva proximei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre NATO, care va avea loc în zilele de 14 și 15 februarie, respectiv a Summit-ului aniversar al NATO de la Washington.

Cu prilejul discuțiilor, ministrul apărării naționale a apreciat contribuția Marii Britanii în vederea consolidării posturii aliate de pe flancul estic și în special în regiunea Mării Negre, dovadă concretă a solidarității și unității aliate. Oficialul român a mulțumit, în mod special, Marii Britanii pentru anunțul privind revenirea forțelor aeriene ale Regatului Unit în România în acest an, pentru a desfășura misiuni de poliție aeriană.

Au fost abordate și aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea în plan bilateral dintre cele două armate, fiind amintit succesul programului vânătorului de mine din clasa Sandown.

A fost evidențiat, de asemenea, faptul că Noua Declarație Comună privind Parteneriatul Strategic Româno-Britanic, din martie 2023, oferă un nou imbold cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *