Iohannis a discutat cu Stoltenberg (NATO) despre noile elemente de dronă rusească: „Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război”

Klaus Iohannis a purtat o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce au fost descoperite noi fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă în Tulcea. Klaus Iohannis a declarat că, în timpul discuției cu Jens Stoltenberg, cei doi au vorbit despre identificarea, de către autoritățile român, pe teritoriul nostru a unor elemente noi de drone, similare celor aparținând dronelor utilizate de armata rusă.

„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre”, declară Klaus Iohannis.

Secretarul general al NATO l-a asigurat pe Iohannis că România „este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”.

„L-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră. Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, încheie Iohannis.

În zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost descoperite, sâmbătă, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, a transmis MApN. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Sfaturile primite de locuitorii din Chilia Veche, la granița cu Ucraina: „Evitaţi deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor”

Primăria tulceană Chilia Veche a transmis un mesaj către cetăţenii comunei în care le recomandă, printre altele, să evite deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor. De asemenea, să anunţe Poliţia despre descoperirea unor muniţii neexplodate şi să nu mişte de pe loc materiale explozive. Reprezentanţii Primăriei Chilia Veche au postat pe pagina de Facebook a instituţiei un mesaj pentru cetăţeni, în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei care au avut loc în apropierea graniţei cu România şi al găsirii unor fragmente de dronă în zonă.

Ţinând cont de evenimentele înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care a generat atacuri recente şi repetate, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România, recomandăm cetăţenilor: Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii, evitaţi angajarea în discuţii cu necunoscuţi, evitaţi deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor folosite în atacul împotriva statului vecin, încercaţi să-i ajutaţi pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dumneavoastră din aceste categorii de risc, anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale despre descoperirea de muniţii neexplodate”, se arată în mesajul Primăriei Chilia Veche.

content-image

De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi cum să reacţioneze dacă găseasc muniţii neexplodate.

Nu mişcaţi de pe loc materiale explozive descoperite neexplodate, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate, nu desfaceţi şi nu folosiţi materiale explozive descoperite neexplodate pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente”, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Chilia Veche.

De asemenea, oamenilor li se recomandă să nu lovească, taie sau demonteze muniţiile neexplodate, să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc, să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate.

„Trecem cu toţii printr-o încercare, din care putem ieşi cu bine doar dacă respectăm regulile şi vom acţiona împreună. Este extrem de important ca toate recomandările anterioare să fie respectate”, este mesajul Primăriei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *