Stoltenberg (NATO): „Nu avem nici o informație care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva României”
Jens Stoltenberg a confirmat că NATO a fost informată abia miercuri de autoritățile române cu privire la identificarea fragmentelor respective pe teritoriul național. Ucraina afirmase încă de luni că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit în România, o acuzație negată inițial de Ministerul Apărării și de președintele Klaus Iohannis.
Secretarul general al NATO a fost întrebat de eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, la Parlamentul European, ce informații a primit Alianța din partea autorităților române după identificarea fragmentelor ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească.
Autoritățile române au informat NATO că resturile unei potențiale drone au fost găsite la granița cu Ucraina și au informat ieri (miercuri. n.r.) „despre toate aceste descoperiri”, a răspuns Jens Stoltenberg. Acest incident „demonstrează riscul unui accident” provocat de conflictul din Ucraina, a subliniat oficialul NATO, care a notat că incidente similare au mai avut loc în trecut, cum a fost cazul Poloniei.
NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul românesc ar fi fost provocate de un atac intenționat lansat de Rusia împotriva României, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, joi, potrivit Reuters.
„Nu avem nicio informație care să indice un atac intențional al Rusiei și așteptăm deznodământul investigației în desfășurare”, a declarat înaltul oficial nord-atlantic, în prezența eurodeputaților.
Afirmația lui Jens Stoltenberg este similară cu cea făcută de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, care s-a arătat de părere că „nu putem vorbi de un atac” și că a fost mai degrabă „un incident”.
„Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran”, a declarat Angel Tîlvar, miercuri, pentru Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis, care marți nega că ar fi existat un astfel de incident în țara noastă, a anunțat miercuri că a cerut o investigație „de urgență și profesionistă”.
„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO”, a declarat șeful statului, miercuri, la Summitul Inițiativei celor 3 Mări.
Reacția MApN
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate noua serie de atacuri executate, în cursul nopții trecute, de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.
Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real, prin structurile responsabile, situația din spațiul aerian din proximitatea României, pe timpul atacurilor rusești. Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin celelalte mijloace de monitorizare nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României, generate de mijloacele de atac utilizate de forțele Federației Ruse.
În conformitate cu procedurile stabilite la nivelul MApN pentru astfel de situații, au fost desemnate echipe de cercetare în teren, inclusiv pe Dunăre, pentru verificări suplimentare.
Ministerul Apărării Naționale continuă să aplice măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.
Un localnic din Ceatalchioi spune că o altă dronă a căzut în România în noaptea de miercuri spre joi
Un localnic din Ceatalchioi, județul Tulcea, susține că o altă dronă ar fi căzut în noaptea de miercuri spre joi, astfel că Ministerul Apărării efectuează verificări, spun sursele G4Media.ro.
Amintim că la Ceatalchioi, comună aflată pe malul românesc al Dunării în zona frontierei cu Ucraina, Ministerul Apărării a identificat fragmente care ar putea proveni dintr-o dronă. Autoritățile române au informat miercuri NATO în acest sens.
„Nu avem nicio informație care să indice un atac intențional al Rusiei și așteptăm deznodământul investigației în desfășurare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.
Ministerul Apărării a spus la rândul său că „nu putem vorbi de un atac” al Rusiei.