Tîlvăr (MApN), la Tulcea: „S-au găsit bucăți care ar putea fi o dronă rusească…”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr (PSD), a declarat miercuri, prezent în localitatea Plauru din județul Tulcea, că a găsit la fața locului resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească. Afirmația vine după ce Ucraina insistă de câteva zile că drone ruse au căzut pe teritoriul românesc, după un atac asupra porturilor ucrainene, în timp ce Ministerul Apărării, Ministerul de Externe și președintele Klaus Iohannis au negat vehement.

Ministrul Apărării a mers miercuri să vadă personal rămășițele găsite în Plauru (Tulcea). Întrebat dacă este adevărat că aici s-au găsit resturi care ar putea fi de la o dronă rusească, acesta a răspuns:

Da, în această zonă. Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiul public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de la o dronă.  O să merg și la Chilia, apoi o să merg și la Galați care chiar dacă este la o distanță mare, trebuie să discutăm cu autoritățile orașului să asigurăm populația că viața se poate desfășura normal”.

Ministrul a adăugat că nu s-a pus problema evacuării persoanelor din zonă.

„S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vede temporal au fost o serie de atacuri împotriva facilităților portuare ucrainene, cred că e important să întărim și noi măsurile de vigilență. Vom avea mai multe puncte de observație și mai multe patrule”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

„Indiciile le-am avut aseară, la ora 18.00. Când l-am informat pe Președinte nu știam”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr (PSD), a declarat miercuri, la Antena 3, că el este cel care l-a informat pe șeful statului, cu o zi în urmă, că nu există drone sau rămășite de drone căzute pe teritoriul României, și că ulterior a primit din teritoriu „indicii” că echipele MApN au identificat resturi care ar putea proveni de la drone rusești.

Am avut aseară în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu o dronă. S-au făcut lucrurile obișnuite în astfel de cazuri, echipele au luat probele pe care le analizează cu echipamentele avute la dispoziție în cadrul MApN”, a explicat ministrul Apărării, după ce echipajele MApN au descoperit resturi care ar putea fi de la o dronă, în localitatea Plauru din județul Tulcea, la aproximativ 30 de km de orașul Tulcea.

Demnitarul a menționat că el este cel care i-a spus șefului statului că pe teritoriul României nu au căzut drone rusești, așa cum susțineau ucrainenii.

Eu i-am furnizat această informatie (șefului statului, n.red.) Când i-am comunicat, m-am bazat pe toate datele puse la dispoziție de colegii din MApN și care duceau la această concluzie. Informarea mea s-a bazat pe ce am avut la dispoziție. Informarea a fost cu bună-credință”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a precizat că după ce a aflat de resturile găsite în Tulcea, l-a informat imediat pe Iohannis.

L-am pus la curent și l-am informat cu măsurile pe care urmam să le luăm. Noi verificăm ce tip de dronă este, ce proveniență are. Efectuăm verificări tehnice profesioniste și noi tot timpul suntem în contact cu aliații NATO”, a indicat acesta.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit și el miercur despre aceste rămășițe, afirmând că sunt „la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează”, potrivit imaginilor difuzate de Digi24.

Tîlvăr a precizat că „România este o țară sigură”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *