Serie nouă de bombardamente la doar câteva sute de metri de România: Portul Chilia Nouă de pe Dunăre, atacat de ruși

Un nou atac al rușilor a avut loc la granița Ucrainei cu România. Portul Chilia Nouă a fost bombardat noaptea trecută. Este alertă maximă la granița României după ce rușii au bombardat din nou porturile ucrainene. De data aceasta au fost raportate explozii și bombe în portul Chilia Nouă din Ucraina, după ce zilele trecute, porturile Reni și Ismail de peste Dunăre au fost ținta atacurilor. 

Localnicii au surprins atacurile, iar mai mulți români din Chilia Vechie au auzit bombardamentele de peste Dunăre. Pe rețelele de socializare au apărut și mesaje din partea părții ucrainene care cere românilor să nu mai posteze videoclipuri pentru că inamicul va afla unde sunt amplasate sistemele antiaeriene. Rușii au lansat zeci de atacuri asupra porturilor danubiene după ce Putin a anunțat încheierea acordului cerealelor. 

Sătean român pentru Reuters: „Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă”

În timp ce pescuia, marţi, pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barje care încărcau cereale în portul fluvial ucrainean Izmail, la o zi după ce Rusia lansase în cursul nopţii al treilea său atac împotriva infrastructurii portuare. Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru, de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit, relatează Reuters.

Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice”, a declarat Gabi Popescu, care de şase ani îşi aduce stupii din centrul României la Plauru.

Ucraina a declarat luni că drone ruseşti rătăcite au detonat pe teritoriul României, dar Bucureştiul a negat cu tărie. Însă atacurile asupra porturilor fluviale din Ucraina, la doar câteva sute de metri de graniţa cu România, au crescut riscurile de securitate pentru NATO, care are un angajament de apărare colectivă, notează Reuters.

„Pot să vă spun că nicio piesă, nicio dronă şi nicio parte a unui dispozitiv nu a aterizat în România”, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis. „Avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Dar, da, suntem îngrijoraţi, pentru că aceste atacuri au loc foarte aproape de graniţa României. Mi s-a spus astăzi că au fost verificate atacuri la 800 de metri de graniţa noastră, deci foarte, foarte aproape”, a declarat preşedintele.

Ucraina a raportat de mai multe ori în cursul războiului că arme ruseşti au survolat sau s-au prăbuşit peste ţări vecine, inclusiv membri NATO. În cel mai dramatic incident, două persoane au fost ucise în Polonia de o rachetă care a căzut în apropierea graniţei, în noiembrie anul trecut. Polonia şi aliaţii din NATO au declarat ulterior că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care şi-a ratat ţinta, scrie news.ro.

Fluviul Dunărea este acum principala cale de ieşire a Ucrainei pentru cereale, după ce accesul la propriile porturi de la Marea Neagră a fost blocat odată cu ieşirea Rusiei, la mijlocul lunii iulie, din acordul care asigura un coridor de trecere sigură pentru nave, acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia. De atunci, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile fluviale ucrainene Izmail şi Reni. În Plauru, puţinii locuitori rămaşi pot auzi sirenele de bombardament care sună în Izmail de mai multe ori pe săptămână. „Le ignorăm în timpul zilei, dar ni se strânge inima atunci când sună noaptea”, a declarat Daniela Tănase, o localnică.

În ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată de apartenenţa sa la NATO, Gabi Popescu nu este prea încurajat. „Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă”, a declarat el pentru Reuters.

GeoConfirmed: O dronă rusească Shahed a căzut în România pe un teren agricol

Analiștii GeoConfirmed OSINT susțin că o dronă rusească Shahed a căzut pe teritoriul României, în ciuda declarațiilor făcute de Klaus Iohannis și de informările transmise de autorități care neagă acest lucru. Locul prăbușirii dronei rusești Shahed kamikaze din România a fost identificat, potrivit analiștilor GeoConfirmed OSINT.

Ancheta a fost efectuată pe baza relatărilor martorilor oculari, a unui videoclip cu prăbușirea dronei de pe malul românesc al Dunării și a reperelor distinctive. S-a dovedit că drona rusă a detonat în zona de 45.328864, 28.803601 coordonate pe un teren agricol. Satul de frontieră românească Plauru se află la mai puțin de 1,5 kilometri de locul accidentului.

Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rusă cu rachete reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, a postat Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, potrivit mil.in.ua.

Ministerul român de Externe a declarat că atacul rus nu a „generat amenințări militare directe asupra teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

La începutul lunii august, s-a raportat că dronele kamikaze rusești au încălcat spațiul aerian românesc. La acea vreme, primarul comunității românești Cetalkoi din orașul de graniță Tulcea a raportat că dronele rusești survolaseră peste casele localnicilor. El a mai menționat că, potrivit localnicilor și marinarilor dunăreni, una dintre drone a căzut în pădurea românească, dar resturile acesteia nu au fost găsite niciodată.

După atacul rusesc asupra portului de frontieră, Ministerul Apărării al României a declarat că nu există amenințări militare directe la adresa țării.

În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, potrivit evaluărilor structurilor responsabile ale Ministerului Apărării Naționale, în prezent nu există posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, susține Ministerul. .

În plus, Ministerul Apărării al României a condamnat ferm atacurile rusești asupra populației civile și a infrastructurii critice a Ucrainei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *