MAI pregătește prima creștere a punctului de amendă rutieră după ani de plafonare

Ministerul Afacerilor Interne a lansat un proiect de ordonanță care va crește punctul de amendă la 165 de lei dacă salariul minim pe economie se menține la nivelul actual, potrivit Avocatnet.ro. În momentul de față, legislația stabilește punctul de amendă la 10% din salariul minim brut pe economie.

Punctul de amendă rămăsese plafonat la 145 de lei, reprezentând 10% din salariul minim din 2017. Deși salariul minim a crescut între timp, guvernele au prelungit plafonarea în fiecare an.

Dacă este adoptat în forma propusă, proiectul lansat de MAI va reduce punctul de amendă la 5% din salariul minim brut. Cu toate acestea, punctul va crește ca valoare deoarece ar urma să se renunțe la plafonarea care îl fixase la 145 de lei. În nota de fundamentare a proiectului se menționează explicit că noul mod de calcul este propus „în vederea practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă”.

Introducerea noului mod de calcul este prevăzută pentru 1 ianuarie 2024, când va expira și plafonarea. În prezent, pentru contravenții rutiere, șoferii plătesc următoarele amenzi:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) – se aplică doar persoanelor juridice.
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *