Ministrul Tîlvăr, convorbiri în format trilateral România-SUA-Țările de Jos, la inaugurarea Centrului European de Instruire F16 din România

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin. 

Au participat, de asemenea, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, șefi ai unor structuri centrale ale MApN. 

Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul român al Apărării.

În același timp, ministrul Tîlvăr a evidențiat că Centrul din Baza Aeriană 86 își  propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.

„Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înființarea Coaliției Internaționale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaților și partenerilor regionali.  În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”, a declarat ministrul Tîlvăr, la ceremonia de inaugurare.

Oficialul român a reliefat cooperarea excelentă dintre România, Regatul Țărilor de Jos și compania Lockheed Martin pentru ca un proiect atât de complex să devină realitate în cel mai scurt timp.

În marja acestui eveniment important, ministrul român al apărării a avut o întrevedere bilaterală cu omologul olandez.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat dezvoltările politico-militare şi de securitate, cu accent asupra situației actuale din Regiunea Mării Negre, dar și din Orientul Mijlociu, precum şi coordonatele şi oportunităţile de aprofundare a cooperării româno-olandeze în domeniul apărării, cu accent pe consolidarea securităţii regionale şi pe sprijinul pentru partenerii din zonă.

Oficialul român a exprimat mulţumiri pentru angajamentul şi contribuţia consistentă a Regatului Ţărilor de Jos la proiectele operaționale aliate din România și a subliniat angajamentul țării noastre privind dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, atât pe palierul dialogului strategic, cât și al proiectelor concrete din domeniul militar, în special cele vizând profilul prezenţei aliate în România, instruirea, exercițiile şi apărarea cibernetică.

În marja inaugurării Centrului European de pregătire pentru F-16 din Baza 86 Aeriană, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 13 noiembrie, o întrevedere în format trilateral cu ministrul Apărării din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, și cu ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec.

Discuțiile dintre cei trei demnitari s-au axat pe rolul pe care Centrul de pregătire pentru F-16 îl va avea în arhitectura de securitate euroatlantică.

În cadrul convorbirilor a fost reafirmat că atât Țările de Jos, cât și Statele Unite ale Americii, sunt profund angajate în întărirea posturii aliate de apărare și descurajare a oricăror agresiuni în regiunea Mării Negre, fiind evidențiat rolul României de pilon de stabilitate și, în același de timp, de furnizor de securitate în regiune.

România poate fi considerată un catalizator, un hub regional, care integrează eforturile aliate pentru a răspunde ferm și rapid specificului mediului de securitate regional. Centrul European de pregătire pentru F-16, o premieră în spațiul aliat european, este un model de colaborare și solidaritate între Aliați și statele partenere“, a declarat ministrul Tîlvăr.

Ministra Ollongren a mulțumit României pentru decizia de a găzdui facilitatea de pregătire a piloților și a remarcat rapiditatea cu care România a reușit să integreze toate demersurile tehnice, logistice și juridice între cele două ministere și compania Lockheed Martin – ca producător al aeronavelor F-16 și al infrastructurii de antrenament. 

În context, oficialul român a evidențiat rolul deosebit al celor 130 de geniști olandezi, care au contribuit la operaționalizarea Grupului de Luptă pentru apărare colectivă de pe teritoriul României, condus de Franța. 

Ambasadoarea Kavalec a evidențiat multiplele aspecte pozitive asociate înființării și funcționării Centrului European de pregătire pentru F-16, atât pentru România, cât și pentru aliați și Ucraina.

La rândul său, ministrul apărării naționale a mulțumit pentru contribuțiile substanțiale ale SUA în securitatea  regiunii Mării Negre și a României, unde sunt dislocați peste 3.000 de militari americani, în diferite baze. 

Ministrul Tîlvăr a accentuat rolul esențial al SUA în sprijinirea Ucrainei, prin inițierea și coordonarea Grupului de contact pentru Ucraina și, în același timp, a salutat demersurile realizate de Olanda și Danemarca, în calitate de copreședinți ai Coaliției Internaționale F-16.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *