Muniţie din Al Doilea Război Mondial, găsită de un bărbat în curtea sa din Harghita

Miercuri seara, un bărbat din satul Gârciu, comuna Racu, a găsit mai multe elemente de muniție în curtea sa, probabil provenite din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. ISU Harghita a trimis o echipă pirotehnică la fața locului pentru a gestiona situația delicată.

Biroul de Presă al ISU Harghita a precizat că muniţia rămasă neexplodată a fost găsită în urma unor săpături.

„Echipajul pirotehnic al ISU Harghita s-a deplasat la faţa locului pentru asanarea zonei. Cu acest prilej, au constatat că era vorba despre un proiectil exploziv calibrul 77 mm şi două cartuşe calibrul 7,62 mm, provenite, cel mai probabil, din al Doilea Război Mondial”, informează autoritățile.

Elementele de muniţie au fost ridicate şi transportate în siguranţă, urmând să fie distruse ulterior.

Pompierii atrag atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi pot provoca tragedii, dacă sunt manevrate necorespunzător.

În judeţul Harghita sunt descoperite frecvent elemente de muniţie provenind din cele două conflagraţii mondiale, cu precădere primăvara şi toamna, în timpul unor lucrări agricole sau de construcţii, iar în ultima vreme a crescut numărul celor găsite de către detectorişti autorizaţi. 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *