Mutări strategice ale Rusiei la Marea Neagră: Putin a dislocat avioane MiG-31, înzestrate cu rachete hipersonice Kinjal

Rusia a anunțat că avioane de tip MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, „imposibil de interceptat”, vor patrula și opera deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Anunțul a fost făcut chiar de către președintele rus Vladimir Putin.

,,La solicitarea mea, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor începe să desfășoare patrule permanente în zona neutră a spațiului aerian situat deasupra acvatoriului Mării Negre. Acestea vor fi efectuate cu avioanele noastre MiG-31 înarmate cu rachete hipersonice Kinzhal”, preciza Putin.

Analiștii Defenseromania.ro precizau că probabil decizia părții ruse de a aduce pe baze permanente în zona Mării Negre avioanele de vânătoare-interceptare MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal a fost luată în urma livrării în secret de către SUA a rachetelor ATACMS către trupele ucrainene.

Rachetele cu rază lungă de acțiune americane ATACMS au făcut deja „prăpăd” printre forțele ruse. La 17 octombrie, aerodromurile din Berdiansk și Luhansk au fost lovite de rachete balistice M39 ATACMS cu focoase cu dispersie. Munițiile cu dispersie au reușit să distrugă şi să avarieze mai multe avioane ruseşti staţionate pe aerodromurile militare din  Luhansk și Berdiansk. În aceeași zi, comandamentul Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale (FOS) a raportat că nouă elicoptere de diferite modificări au fost distruse în urma Operațiunii Dragonfly. În plus, raportul a precizat că au fost distruse lansatorul unui sistem de apărare aeriană și alte echipamente militare.

Publicația rusă de propagandă Vzgyad dedică un material prezenței avioanelor MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră.

Citând experți militari și foste cadre ale Armatei ruse, sursa citată își începe materialul precizând că rachetele hipersonice Kinzhal sunt „imposibil de interceptat”. În ciuda faptului că SUA au confirmat că sisteme Patriot au interceptat Kinzhal în Ucraina, rușii susțin că nicio rachetă Kinzhal nu a fost vreodată interceptată. În acest context experții ruși susțin că MiG-31K dotate cu rachete Kinzhal în Marea Neagră pot fi folosite pentru a lovit ținte din sudul și sud-estul Ucrainei, în regiunile Odesa, Nikolae, Herson și chiar Dnepropetrovsk.

Un fost ofițer al armatei ruse spune că avioanele MiG-31K vor „vâna” cu rachete Kinzhal aerodromurile ucrainene unde se găsesc rachete balistice, dar și lansatoarele HIMARS care lansează rachetele ATACMS cu rază de 300 kilometri.

Un expert rus, pe numele său Alexey Vasiliev, conchide că prezența avioanelor MiG-31K cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră va ține în alertă permanentă Ucraina în ceea ce privește iminente raiduri aeriene. De precizat însă că în ciuda faptului că rușii au folosit cu succes intens rachete hipersonice Kinzhal împotriva Ucrainei, ele nu s-au dovedit a fi un game changer.

Analiștii britanici au remarcat că o astfel de declarație a lui Putin corespunde „retoricii tipice rusești” care vizează un public intern, care numește Occidentul „agresori” și consideră acțiunile Rusiei „necesare pentru apărarea statului”. În plus, serviciile de informații britanice consideră că un astfel de ordin a fost emis după întărirea prezenței navale a SUA în estul Mediteranei.

Gestul vrea să demonstreze că Rusia rămâne capabilă să dezvolte și să folosească noi arme în ciuda invaziei sale în Ucraina. Cu toate acestea, conform raportului, „Pumnalul” este încă în stadiul de testare operațională, iar performanța sa în Ucraina este relativ slabă. „Pe hârtie”, racheta este „foarte puternică” și capabilă să zboare la viteze hipersonice și să evite sistemele moderne de apărare aeriană, deși modul în care Rusia folosește Pumnalul are nevoie de îmbunătățiri semnificative pentru a-și atinge potențialul declarat.

MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal, dislocate în Crimeea și ca răspuns la mutarea SUA

Rusia a dislocat deja patru avioane MiG-31 în Crimeea. Acestea urmează să înceapă misiunile de patrulare deasupra Mării Negre Comandamentul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a reacționat imediat la solicitarea șefului statului de a începe patrularea Mării Negre cu interceptoare MiG-31I.

Imagini recente din satelit distribuite pe Internet arată faptul că patru astfel de aeronave se află deja pe aerodromul Belbek din Peninsula Crimeea. În plus, pe același aerodrom, mai sunt dislocate avioane de vânătoare de tip Su-30 și Su-27, care desfășoară misiuni de poliție aeriană, împiedicând mijloacele de cercetare ale NATO să încalce frontierele Federației Ruse.

Misiunile care vor fi executate deasupra Mării Negre de avioanele MiG-31 purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal provoacă încă dezbateri aprinse pe Internet. O serie de experți militari sugerează faptul că aeronavele MiG-31I vor vâna lansatoarele de rachete ATACMS din Ucraina.

Rusia „răspunde” trimiterii portavioanelor americane în Mediterană cu MiG-31 dotate cu rachete hipersonice Kinzhal. Pe fondul crizei din Israel, SUA au trimis în regiune USS Eisenhower și USS Gerald R. Ford – cel mai scump și modern portavion construit vreodată. Pe de altă parte, Ilya Kramnik, cercetător rus din cadrul Centrului pentru studiul planificării strategice, a declarat că interceptoarele cu rachete hipersonice la bord vor deveni un mijloc de descurajare pentru estul Mării Mediterane, ca răspuns la desfășurarea portavioanelor americane în largul coastelor Israelului. Acesta a reamintit faptul că Vladimir Putin a legat prezența avioanelor MiG-31 în Marea Neagră de desfășurarea unui portavion american și a grupării navale a acestuia în Marea Mediterană.

Amintim că SUA au trimis în Marea Mediterană două portavioane, împreună cu grupurile lor de luptă. E vorba de USS Eisenhower și USS Gerald R. Ford – cel mai scump și modern portavion construit vreodată.

În același timp, declarațiile recente ale președintelui Vladimir Putin pe această temă au avut consecințe și în spațiul public din Ucraina. Astfel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuriy Ignat, și-a exprimat îngrijorarea față de prezența interceptorilor ruși peste Marea Neagră. Acesta a declarat că, de acum, sirenele de raid aerian din Ucraina vor suna mult mai des.

Comentariul autorului: Pe 18.10.2023, președintele rus, Vladimir Putin, a cerut Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse să înceapă patrularea constantă a spațiului aerian situat deasupra Mării Negre cu aeronave dotate cu rachete hipersonice Kinzhal.

Pentru motivarea acestei decizii, șeful statului rus a menționat atât situația din Ucraina, unde SUA au livrat trupelor ucrainene rachete ATACMS, cât și pe cea din zona Orientului Mijlociu, unde SUA își întăresc dispozitivul militar din estul Mării Mediterane, ca urmare a conflictului palestiniano-israelian.

Trebuie precizat faptul că, în ultimul timp, fiecare decolare a unui avion rusesc MiG-31K(I) cu o rachetă aerobalistică hipersonică de tip Kh-47 Kinzhal la bord, a fost urmată de declanșarea unei alerte de raid aerian pe întreg teritoriul Ucrainei. După cum au anunțat oficialii ucraineni, această practică va fi continuată, urmând ca sirenele să sune la fiecare apariție a aeronavelor rusești de acest tip deasupra Mării Negre. Deocamdată, nu se știe cât de frecvente vor fi misiunile de patrulare desfășurate de avioanele rusești de vânătoare-interceptare MiG-31 deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Primele evaluări vor putea fi făcute numai după executarea unei prime serii de zboruri cu aeronavele aduse în Peninsula Crimeea.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *