Operațiunea Conversus: Aproape 1.400 de arme deţinute ilegal, confiscate de Poliţia Română

Poliţia Română anunţă, luni, că a condus, la nivel european, Operaţiunea Conversus, pentru prevenirea şi combaterea traficului cu arme, în special cele de alarmare şi semnalizare, care se pot modifica în arme letale. În total, au fost indisponibilizate 1.388 de arme deţinute ilegal.

Potrivit Poliţiei Române, operaţiunea s-a desfăşurat pe parcursul anului 2023 şi începutul anului 2024, fiind concretizată prin acţiunea conjugată, realizată în luna februarie 2024, sub coordonarea Europol, în colaborare cu Comisia Europeană, şi care a implicat autorităţile de aplicare a legii din 16 state partenere.

Astfel, la nivel european, operaţiunea a constat în punerea în aplicare a peste 600 de mandate de percheziţie domiciliară, care au dus la 107 arestări şi la indisponibilizarea a 1.388 de arme letale şi neletale deţinute ilegal.

Totodată, au fost indisponibilizate 60.192 de bucăţi de elemente de muniţie letală şi neletală, de diferite calibre, şi aproximativ 19,5 kilograme de droguri (heroină, cocaină şi canabis).

”De asemenea, Poliţia Română, prin structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase, a pus în executare 556 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind indisponibilizate 800 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 75 de pistoale cu gaze, având destinaţia autoapărare, şi 57.520 de elemente de muniţie letală şi neletală, de diferite calibre, deţinute ilegal”, arată sursa citată.

Potrivit IGPR, armele care folosesc cartuşe cu gaze au devenit una dintre armele frecvent folosite de către persoanele implicate în activităţi infracţionale, întrucât pot fi uşor de procurat şi convertit în arme letale.

În activităţi au fost implicate 16 state: România, Bulgaria, Belgia, Germania, Grecia, Letonia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Albania, Moldova, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Ucraina şi Marea Britanie.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *