Percheziții DNA la Bacău, într-un dosar care privește un cămin de bătrâni. Primarul orașului: „Ancheta nu ne priveşte”

Procurorii DNA au efectuat marți dimineață percheziții în mai multe locuri din județul Bacău, precizează surse judiciare. Descinderile au avut loc în 6 locuri din județ, la instituții publice și domicilii private. Anchetatorii vizează 15 funcționari publici, dar și persoane juridice.

În dosar sunt cercetate fapte de corupție legate de achiziții de bunuri de către autoritățile locale, cu un prejudiciu de peste un milion de lei. Faptele s-au produs în perioada 2022-2023 și au legătură cu achiziția de bunuri destinate unor cămine de bătrâni și școli, precizează sursele judiciare:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2022-2023, de către funcționari publici din cadrul unor instituții publice de pe raza municipiului Bacău, în contextul încheierii unor contracte de achiziții publice. În cursul zilei de 16 ianuarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate pe raza municipiului Bacău, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.”

Percheziţiile pe care procurorii anticorupţie le-au efectuat marţi vizează sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din subordinea Primăriei Bacău şi un cămin de bătrâni administrat de DAS. Anchetatorii anticroupție ar fi cerut prin Primăriei Bacău, printr-un email, mai multe clarificări în cadrul dosarului penal ce vizează contracte de achiziţie publică. Potrivit DNA, faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2022-2023 de către funcţionari publici din cadrul unor instituţii publice de pe raza municipiului Bacău.

„În cursul zilei de 16 ianuarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în şase locaţii situate pe raza municipiului Bacău, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, precizează un comunicat de presă al DNA Bacău.

Primarul din Bacău reacționează după perchezițiile DNA

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, a afirmat că ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu vizează primăria, iar anchetatorii nu au efectuat nicio percheziţie la sediul instituţiei.

Nu a existat nicio percheziţie la Primăria Bacău, ştim doar că este o anchetă care nu ne priveşte. DNA ne-a solicitat o serie de documente, ca în multe alte cazuri, prin email şi căutăm documentele pentru a le transmite procurorilor. Vom răspunde rapid la orice solicitare ulterioară de la orice instituţie a statului”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Bacău.

Edilul a subliniat că o justiţie independentă este fundamentală pentru un stat de drept şi de aceea Primăria Bacău sprijină organele de anchetă pentru aflarea adevărului şi pentru a avea o soluţionare cât mai rapidă şi corectă a cauzei. „Unii au încercat să lege această anchetă de Primăria Bacău. Îmi pare rău că îi dezamăgesc, dar nu avem nicio implicare în acest dosar”, a adăgat primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.

Percheziţiile pe care procurorii DNA le-au efectuat marţi ar fi vizat sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din subordinea Primăriei Bacău şi un cămin de bătrâni administrat de DAS, au precizat, pentru AGERPRES, surse din cadrul anchetei. Totodată, procurorii au solicitat Primăriei Bacău, printr-un email, mai multe clarificări în cadrul dosarului penal ce vizează contracte de achiziţie publică.

Potrivit DNA, faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2022 – 2023 de către funcţionari ai unor instituţii publice de pe raza municipiului Bacău. „În cursul zilei de 16 ianuarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în şase locaţii situate pe raza municipiului Bacău, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, arăta DNA Bacău, într-un comunicat.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *