Pericolul minelor din Marea Neagră. Bulgaria, România și Turcia înființează un grup comun

O sursă militaro-diplomatică a transmis că țările NATO de la Marea Neagră (Bulgaria, România și Turcia) au hotărât să înființeze o echipă comună de înlăturare a minelor pentru a combate pericolul minelor cauzat de acțiunile Ucrainei, informează TASS.

La o reuniune trilaterală desfășurată în septembrie la Sofia, Turcia a prezentat inițiativa de a crea un grup comun de curăţare a minelor în afara competenței NATO și fără participarea Rusiei. Părțile au ajuns la un acord de principiu privind crearea unui astfel de grup, dar Sofia şi Bucureștiul consideră necesară subordonarea acestui grup unuia dintre comandamentele NATO”, a precizat sursa menționată, scrie stiripesurse.ro.

Conform sursei agenției de presă, participanții la întâlnirea de la Sofia au convenit să continue să discute despre inițiativa turcă la nivel de experți pentru a stabili statutul juridic al grupului și pentru a rezolva problemele financiare ale funcționării acestuia. De asemenea, TASS nu deţine o confirmare oficială a acestor informații.

Între 2001 și 2014, în Marea Neagră a operat Grupul de Cooperare Navală la Marea Neagră (BLACKSEAFOR), cu participarea Bulgariei, Georgiei, Rusiei, României, Turciei și Ucrainei.

Printre obiectivele creării grupului a fost promovarea securității și stabilității în zona maritimă a Mării Negre și nu numai, consolidarea prieteniei și a relațiilor de bună vecinătate între statele din regiune și creșterea cooperării dintre forțele maritime militare ale acestor țări. La 24 februarie 2023, Rada Supremă a Ucrainei a votat retragerea din acordul privind crearea grupului.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *