Poliția Română îi cheamă pe palestinieni la sediu: „Mi-au cerut să nu mă duc la mitingul din București, să nu vorbesc despre război și să nu postez nimic pe Facebook”

Poliția Română i-ar fi chemat pe cetățenii palestinieni și pe susținătorii acestora la sediu să discute despre activitatea lor de susținere a Palestinei, în contextul războiului din Israel și al unui miting împotriva conflictului, potrivit Libertatea. Cei citați la sediul Poliției au dezvăluit că autoritățile au avut un comportament „civilizat”. Unul dintre palestinieni spune că i s-a cerut să nu posteze pe Facebook, ceilalți că li s-a spus să posteze ce vor, dar să nu încalce legea.

Raed, un palestinian care locuieşte în provincie a fost contactat telefonic de un reprezentant al Poliției care i-a cerut să se prezinte la secție pentru o discuție. În lipsa unui document oficial, palestinianul nu a dat curs invitației, astfel că un echipaj de poliţie l-a căutat acasă.

„Mi-au cerut trei lucruri: să nu mă duc la mitingul din București – deși nici nu aveam de gând -, să nu vorbesc nici cu români, nici cu alți străini despre război, despre Israel sau Palestina și să nu postez nimic pe Facebook despre ce se întâmplă acolo.”

El mai spune că poliţiştii l-au mai întrebat unde se află şi cum se simte familia sa, ce mai fac cunoscuţii şi ce planuri are el, în general. Raed a răspuns tuturor întrebărilor echipajului de poliţie, iar „discuţia s-a încheiat în termeni amicali”, a spus palestinianul.  Polițiștii i-ar fi cerut să nu posteze pe Facebook.

Unul dintre participanţii la mitingul pro-Palestina susţine că a avut o interacţiune similară, însă doar la telefon.

„Un prieten român, care se ocupă cu siguranţa, m-a sunat înainte de protest să-mi spună să nu fac postări ilegale. Dar nu a fost o ameninţare. Am înţeles rugămintea lui, pentru că România este o ţară democrată, unde noi avem libertate şi nu vrem să pierdem drepturile de care ne bucurăm. Mi s-a spus doar să nu încalc legea. E normal”, a relatat acesta.

Ruxandra are 40 de ani, este cetățean român și se declară o susţinătoare a cauzei palestiniene de peste zece ani. De când a reizbucnit războiul, activitatea ei pe Facebook a însemnat mai ales să republice știrile și videoclipurile care vin din Fâșia Gaza. În acest context,  Ruxandra a primit o invitaţie telefonică similară din partea unui comisar-şef din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Femeia s-a prezentat la sediul IGPR de pe șoseaua Ștefan cel Mare din București chiar a doua zi.  La discuţie au asistat trei reprezentanți ai instituției, inclusiv comisarul-șef care a abordat-o telefonic.  „Eu le-am spus din start: o să postez în continuare! La care ei mi-au zis că nu-i nicio problemă, dar m-au chemat pentru că în alte cazuri s-ar fi ajuns la altercații din cauza postărilor de pe Facebook”, povestește Ruxandra.

Femeia descrie convorbirea ca fiind una normală, însă spune că „nu e OK” faptul că a fost chemată să aibă această discuție. „Eu nu m-am simțit intimidată, dar soțul meu – da. Soțul mi-a cerut să nu mai postez. Dar eu nu fac nimic ilegal, nu fac nimic pe ascuns – îmi asum identitatea pe Facebook”, spune Ruxandra.

Reprezentanții IGPR au îndemnat-o să îi contacteze dacă se întâmplă să fie agresată și i-au făcut și o recomandare, drept concluzie a discuţiei: „Să fim prudenți cu ce postăm, că la unii s-a ajuns la amenințări”.

Cristian, 53 de ani, spune că este activist pentru drepturile palestinienilor din 2016. De atunci, a devenit tot mai implicat. El administrează o pagină de Facebook, a organizat un pichet când președintele israelian a vizitat România sau a împărțit pliante atunci când guvernul Dragnea dorea mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Pe pagina de Facebook, postează constant mesaje de susținere a cauzei palestiniene, știri privind Palestina sau poziții de condamnare a acțiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza. A fost și el unul dintre cei chemați la sediul IGPR din București.

Contactat de Libertatea, purtătorul de cuvânt al IGPR, Octavian Dan, a negat acţiunea Poliţiei. „Nu pot confirma. Sunt zvonuri acestea. O să mai verific, dar nu am nicio informaţie pe tema asta. Oricum, noi nu ne ocupăm de aşa ceva”, a spus comisarul-şef.

*Raed este un pseudonim ales pentru a proteja identitatea primului bărbat citat.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *