Predoiu (MAI) a făcut show în Parlament: „USR a plecat cu pantalonii murdari! Nu m-ați satisfăcut!”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că parlamentarii USR spun că marea este mare problemă cu drogurile, dar cer în Legislativ legi pentru legalizarea consumului de droguri: „V-ați trezit după Vama Veche și ați mirosit că este o temă electorală, dar nu aveți onestitatea să o faceți corect”.

„Ați plecat cu pantalonii murdari să dați piet cu PNL-ul la guvernare. Ați fost un adversar slab, nu m-ați satisfăcut.”, le-a transmis Cătălin Predoiu celor de la USR.

Ați menționat strategiile MAI, necunoaștere profundă a domeniului, există o strategie națională antidrog, adoptată de Guvernul României, pentru perioada 2022 -2026, ca parlamentar ar fi trebuit să știți lucrul ăsta. Din strategie – în rândul elevilor de 16 ani, cel mai consumat drog este canabisul, urmat de substanțe psihoactive. Vă spune ceva canabis, domnilor deputați de la USR? Ar trebui să vă spună pentru că dvs, care vă frângeți mâinile acum de această problemă, ați promovat și susținut un proiect de lege privind legalizarea canabisului. Pe de o parte veniți aici și spuneți că e mare problema cu droguri, și să știe românii, pe de altă parte, cereți în Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri, asta este realitatea. Și nu e doar una. În 2019, fosta colegă Presadă, susținută de fostul dvs lider de partid, susținut, vârf de lance, de fostul premier Cioloș, făceați campanie la festivalul Saga pentru consumul de droguri, promovând proiectul de lege 3 grame. Ăsta e partidul dvs, trei litere, trei grame. Proiectul în care se spunea că ar trebui să fie legalizat consumul și deținerea de droguri, dacă sunt 3 grame, ca să lămurim aceste lucruri de la început”, spune Cătălin Predoiu.

El a mai spus că lupta anti-drog este una din prioritățile MAI.

„Înțeleg că v-ați trezit, după Vama Veche, și ați mirosit că este o temă electorală pe care să vă cățărați din nou, dar nu aveți substanța și nici onestitatea să o faceți corect. Ați ventilat și astăzi tot felul de minciuni, la microfon, o să vă demonstrez cu cifre. Din prima zi la minister, am convocat toate structurile de forță și le-am trasat ca sarcină lupta cu drogurile și crima organizată. Ca urmare (..) 297 de acțiuni operative importante, începând cu data de 4 iulie, rezultate în mii de percheziții, urmate de mandate de reținere și trimitere în judecată. 297. Vi se pare dvs că asta nu este muncă? Înseamnă că nu știți despre ce este vorba. Numai pe droguri, atenție, 297 în mandatul meu. Din trei în trei zile, până ieri, spuneați că nu se întâmplă nimic, ieri, o tonă de plante descoperite de Poliție, capturate. Poate dvs vi se pare puțin. Poarte vi se pare puțin, poate sunteți învățați cu alte cantități”, adaugă ministrul de Interne.

El precizează că în anul 2023 au fost 284.000 de intervenții pe ordine publică, în ansamblu.

„A generaliza, stimați colegi, și a stigmatiza un întreg minister, un întreg sistem de forță, toate structurile ministerului, începând cu Poliția și terminând cu Frontiera, mi se pare condamnabil pentru că în felul în care procedați, inclusiv astăzi, subminați încrederea cetățenului în Poliție și în sistemul de ordine publică în general. (…) Eu am spus am pierdut lupta cu drogurile, dar am pus virgula și am spus ne reorganizăm să o câștigăm. Asta era sensul declarației mele și de aceea spun că sunteți lipsiți de onestitate și subminați încrederea în aparatul de aplicare a legii. (…) Nu mai cumpără nimeni această retorică în care toți sunt răi și numai dvs sunteți buni, în care se face numai rău în România până ajungeți dvs la guvernare unde ați mai fost duși de urechiușe și unde ați plecat cu pantalonii murdari, la prima bătălie politică. Sunteți distruși din clipa în care v-au lăsat cei care v-au creat și v-au manipulat din urmă, înțelegeți? De atunci sunteți distruși. Ați rămas fără epoleți, cu dinaintea goală și acum nu faceți decât să atacați pe toți cei care vor să facă ceva în țara asta”, încheie Predoiu.

Ați declarat că lupta cu drogurile e pierdută. Când ați zis asta ați devenit cel mai bun ministru pentru traficanți”, i-a spus liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în cadrul unei dezbateri pe tema drogurilor.

Deputatul PNL Lucian Bode i-a acuzat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, pe parlamentarii USR care au convocat „Ora Guvernului” că nu le pasă de flagelul drogurilor, ci fac „doar o propagandă ieftină”.

Au convocat „Ora Guvernului” (USR – n.r.) pentru a se bate cu pumnul în piept că le pasă de victimele acestui flagel. Nu vă pasă deloc, este doar o propagandă ieftină. Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment de la 2 Mai, nu aţi fi adus această temă în dezbaterea Parlamentului. Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment de la 2 Mai, aţi fi susţinut cu aceeaşi tărie proiectul de lege prin care propuneţi legalizarea consumului de canabis şi dezincriminarea posesiei până la 3 grame. Este adevărat că nu aţi spus când 3 grame, când aveţi voie – dimineaţa, seara, după-masă, înainte de masă”, a declarat Bode în plenul Camerei Deputaţilor.

Am spus-o şi o repet, problema drogurilor reprezintă o ameninţare complexă care afectează nu doar sănătatea publică, ci şi securitatea şi coeziunea socială. Responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme aparţine tuturor şi implică un efort comun din partea societăţii, a instituţiilor şi partenerilor non- guvernamentali. Contextul este unul dificil, dar soluţii există, domnilor de la USR, fiind necesară, în opinia Partidului Naţional Liberal, o abordare pe trei paliere: a prevenţiei, a combaterii şi asistenţei pentru victimele consumului de droguri”, a subliniat Bode.

El a adăugat că, pe zona de prevenţie, doar în anul 2022, la nivel naţional, specialiştii antidrog au desfăşurat peste 20.000 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate. De asemenea, peste 700.000 de persoane au beneficiat de activităţile specializate cu privire la riscurile asociate consumului de droguri.

În ceea ce priveşte combaterea, este cât se poate în evident că rolul primordial este al statului şi al autorităţilor de aplicare a legii. (…) În ultimii doi ani şi jumătate au fost destructurate 126 de grupuri organizate specializate în traficul de droguri, peste 4.600 de persoane inculpate. În ceea ce priveşte asistenţa furnizată victimelor consumului de droguri, aici cu toţii trebuie să recunoaştem că statul are mult, foarte mult de recuperat, trebuie să ţină cont de dinamica socială şi economică şi să-şi adapteze politicile publice la realităţi”, a transmis fostul ministru.

Atacuri pe bandă la adresa lui Cătălin Predoiu

„Ați declarat că lupta cu drogurile e pierdută. Când ați zis asta ați devenit cel mai bun ministru pentru traficanți”, i-a spus liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în cadrul unei dezbateri pe tema drogurilor.

Grupul deputaților USR v-a chemat azi în Parlament pentru că vrem să vedem dacă mai există vreo urmă de speranță că ministerul pe care îl conduceți poate și vrea să se lupte cu traficanții. Că din declarațiile de pană acum pare că v-a învins sistemul și v-ați dat bătut. Ați primit pe mână un minister care s-a dovedit a fi o pălărie prea mare pentru dumneavoastră, așa cum a fost și pentru colegul dumneavoastră Lucian Bode. Situația e atât de gravă încât l-a trezit și pe președintele Iohannis care a declarat pe 11 septembrie că va convoca o ședința CSAT pe tema traficului de droguri, dar s-a liniștit repede și a revenit la pasiunea dansului numărul 1 – turismul pe bani publici”, spune Ionuț Moșteanu.

El amintește și de cazul „2 Mai”.

Au murit doi copii uciși de o beizadea protejată de poliția dumneavoastră. Acei copii au fost victimele sistemului care îi protejează pe cei vinovați, pe cei care dau șpagă, pe cei care știu să dea un telefon. Ați făcut repede niște declarații de presă și v-ați baricadat înapoi în birou considerând că v-ați făcut treaba. Ei bine, nu v-ați făcut-o! Și încă sunteți dator cu niște răspunsuri. Foarte multă lume în țară asta bănuiește – pe bună dreptate – că în cazul șoferului ucigaș drogat din 2 Mai s-au dat niște telefoane pentru a-l face scăpat atunci când a fost prins și eliberat înainte de a comite fapta criminală. Ați cerut, domnule ministru, un raport al Direcției Anticorupție din MAI referitor la eventualele fapte de corupție ale polițiștilor care în mod cu totul ciudat îl eliberează deși găsiseră droguri asupra lui? Despre asta ați omis să vorbiți public. Oare de ce? Ați declarat că lupta cu drogurile e pierdută. Când ați zis asta ați devenit cel mai bun ministru pentru traficanți. În secundă doi ar fi trebuit să fiți demis din funcția de ministru de Interne. Dar Marcel Ciolacu n-are curaj. Ciucă vrea liniște că e război la granița. Merge și-așa, zic ei”, adaugă Moșteanu.

Deputatul USR afirmă că românii nu mai vor „polițiști blatiști care se uită după pescăruși când traficanții trec pe lângă ei în portul Constanța”.

Pentru că e o sfidare la adresa unei țări întregi să admiți că poliția nu a capturat nici un gram de droguri în portul Constanța în ultimii doi ani. Un gram, orice. Nimic, zero. În condițiile în care în Rotterdam au prins 70 de tone de cocaină în 2021 și în Anvers 110 tone în 2022. La noi nimic. Zero. Chiar așa drogați să fie aia și la noi să se bea doar ceai de mușețel? Nu domnule ministru, aveți în subordine niște polițiști care sunt pe blat cu traficanții. Și v-am chemat că să ne spuneți ce faceți că să îi descoperiți și să dați la o parte. În 4 ani de zile de când e condus ministerul asta de PNL aproape că a ieșit total de sub controlul civil. Niște jmecheri cu epoleți v-au legat șireturile și dumneavoastră și colegului Bode care a condus ministerul înaintea dumneavoastră. Fac ce vor, sunt stat în stat și aproape că și-au declarat independența. (…) Ca părinte, vă cer să le dați azi românilor măcar un pic de speranța că știți ce faceți și chiar faceți ceva. Că în realitate se vede că sunteți doar spectator la un film cu mari mafioți”, încheie Moșteanu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *