Predoiu (MAI): „Dorim ca reorganizarea IPJ Constanța să fie un proiect pilot, ce va putea fi replicat în țară”

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a vorbit, în cadrul unui interviu video, despre reorganizarea Poliției din Constanța, despre pregătirile pentru sezonul estival, dar și despre siguranța în Portul Constanța.

Principalele declarații:

„Provocările la adresa siguranței cetățeanului au crescut, nu numai la nivel local, dar și la nivel european și global. Toate sistemele de ordine publică din Europa trebuie reformate, pentru a răspunde unor realități noi sau complet schimbate, în ceea ce privește modalitățile de desfășurare. (…) Siguranța cetățeanului este mai strâns legată de activitatea Poliției și, de aceea, am decis ca IPJ Constanța să intre primul în reorganizare și să fie un proiect pilot pentru alte inspectorate din țară. Va fi o reformă de ani de zile”.

„Tragicul accident de la 2 Mai a căzut ca un trăsnet, în contextul în care demarase deja reorganizarea IPJ Constanța”.

„Vrem ca IPJ Constanța să fie un pilot pentru alte inspectorate, cu mențiunea că în alte județe trebuie particularizate proiectele, întrucât criminalitatea nu este aceeași în toate zonele țării.”

„Ca efect al proiectelor, criminalitatea stradală în Constanța a scăzut cu 23%, a crescut numărul de patrule la aproximativ 87 pe zi, ultrajul la adresa polițiștilor a scăzut cu 66%”.

”Proiectul pilot va fi revizuit periodic.”

„Pentru sezonul estival, vom deplasa la Constanța, suplimentar față de schema existentă, aproximativ 200 de polițiști, 4-500 de pompieri și 2-300 de jandarmi.”

„Fenomenul drogurilor nu poate fi anihilat doar prin combatere. Poliția a lansat peste 600 de operațiuni. E mult sau puțin?! Trebuie să spunem că o operațiune înseamnă planificare, oameni pregătiți să o execute, acțiuni în teren, indentificarea suspecților, strângere de probe, proceduri scrise în urma acțiunii, cooperare foarte bună cu procurorii, testul instanței. Au fost confiscate în jur de 1400 de kg de droguri de risc și mare risc, în ultimul an.”

„Pe zona de migrație ilegală, am performat mult în ultimii ani. România a scăzut cu 73% cifra de migrație ilegală. Suntem pe primele locuri în Europa la scăderea migrației ilegale. Frontiera noastră este foarte sigură și datorită eforturilor Poliței de Frontieră.”

„În Constanța, se implementează un proiect care presupune instalarea a 1100 de camere de supraveghere în tot orașul, sub un centru de comandă nou, integrat în cadrul Poliției Locale. Primarul Constanței Vergil Chițac a avut un rol la crearea centrului de monitorizare și de dispecerat unic al IPJ Constanța. A sprijinit acest proiect, sunt convins că vom găsi sprijin și, în continuare, să integrăm aceste sisteme de monitorizare, astfel încât să crească eficiența intervențiilor. Camerele au rolul de a supraveghea ceea ce nu e în regulă pe stradă și de a alerta imediat nu numai poliția Locală, ci și Poliția Județeană Constanța.”

„Am foarte mare încredere în Vergil Chițac, îl cunosc personal. E un amiral, e un om de carieră, care a demonstrat ceva în viață, și în profesie. A fost și în Parlamentul țării, sper ca și constănțenii să își exprime aceleași speranțe prin vot. Sigur că este alegerea fiecăruia.”

„Proiectele sunt în derulare, nu sunt doar pe hârtie. Am importat din modelul anglosaxon. Teoria și practica merg în paralel. De aceea, am lansat un proiect pilot la Constanța și sunt sigur că va reuși.”

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *