România va suporta cheltuielile cu instruirea piloților ucraineni pe F16. Contractele necesare, exceptate de la legislația achizițiilor publice

România va suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), cheltuielile de instruire a piloților ucraineni de aeronave F-16, la baza militară aeriană de la Fetești, anunță Profit.

„Cheltuielile (…) sunt destinate plății contractelor necesare instruirii personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe″, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență.

Documentul nu oferă o estimare a costurilor instruirii, precizând doar că nu va fi nevoie de fonduri în plus față de cele deja aprobate pentru MApN prin buget.

Toamna trecută, Guvernul a introdus în așa-numita „ordonanță a austerității″ mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare, pentru a permite MApN inclusiv „asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 (…)″.

Având în vedere caracterul sensibil al lucrărilor și serviciilor ce necesită a fi contractate, precum și natura confidențială a activităților ce au ca scop instruirea personalului ucrainean, nu poate fi aplicată legislația care reglementează achizițiile publice.

Luând în considerare caracterul urgent al acestei activități, aplicarea legislației care reglementează achizițiile publice poate conduce la imposibilitatea realizării instruirii personalului ucrainean din cauza termenelor reglementate de legislație și a posibilității contestării procedurilor de achiziții″, se menționează în nota de fundamentare a draftului de OUG.

Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC) a fost inaugurat la Fetești în noiembrie anul trecut, anunțul oficial inițial fiind făcut în vară de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Spread the love

One thought on “România va suporta cheltuielile cu instruirea piloților ucraineni pe F16. Contractele necesare, exceptate de la legislația achizițiilor publice

  1. Sunt bani pentru instruirea ukrainienilor, sume colosale, numai kerosenul este foarte scump și restul necesar. Dar MApN nu are bani să majoreze solda de grad la pensionarii militari, un drept cistigat prin școală și instruire și stat pina la pensie în armată și după ești tot în rezervă armatei. Rușine MApN și la toți cei care se opun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *