Iohannis a convocat CSAT: Dăm sau nu Ucrainei sisteme Patriot? – VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:

Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;

Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;

Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;

Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;

Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.

În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale. România nu poate trimite sistem Patriot de apărare antiaeriană Ucrainei – Asta arată o analiză făcută de Ministerul Apărării Naționale, care a ajuns pe surse în presa din România. Chiar dacă analiza e gata la modul oficial, ea nu va fi făcută publică decât după alegeri, susține Antena 3. Klaus Iohannis nu vrea să influențeze alegerile.

Președintele Klaus Iohannis s-a dezlănțuit. Acesta spune că România nu va trimite un sistem Patriot Ucrainei, asta până când Armata nu va decide că acest lucru e necesar și CSAT va aproba asta. Zelenski poate să aștepte o decizie, nu e nimic urgent spune Iohannis: „Imediat după ce experții clarifică. Să nu ne imaginăm că e o remorcă cu trei aparate. Sunt contracte făcute cu cei care au vândut sistemul. Eu nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană. Dacă nu vom primi ceva la schimb, nu vom trimite!”, a spus Iohannis pe 22 mai.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, la Riga, după Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), că va convoca pentru joia viitoare o ședință CSAT în care România va decide dacă acordă sau nu acordă Ucrainei un sistem militar Patriot.

Problema este de actualitate și eu voi convoca o ședință CSAT pentru săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta și această chestiune”, a declarat șeful statului.

Luna trecută, șeful statului afirma, referitor la varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *