Romtehnica, compania de import-export al MApN, în fruntea topului livratorilor români în Ucraina. Valoarea armamentului, secretă

Romtehnica, compania de import-export al MApN, este cel mai mare exportator român în Ucraina, conform datelor de anul trecut și din primele cinci luni ale acestui an comunicate de Institutul Național de Statistică, la solicitarea Radio Europa Liberă România.

Compania producătoare de armament a statului, care este în subordinea Ministerului Economiei, a fost pe locul patru în 2022 și pe locul 10 în primele cinci luni ale anului 2023. De asemenea, în topul exportatorilor români în Ucraina mai este și o filială a Romarm, clasată pe locul 6 anul acesta: „Uzina de produse speciale Dragomirești”, unde se fabrică muniție pentru artilerie, bombe de aviație, încărcături explozive pentru mineri sau detonări de suprafață.

Chiar dacă INS a precizat valoarea exporturilor militare pe care România le-a făcut în Ucraina, Institutul oferă câteva informații în legătură cu produsele exportate de statul român.

INS a raportat pentru anul trecut că România a exportat vehicule în valoare de 432.450 de euro și cu o greutate de 762 de kilograme. Tot în 2022, România a trimis în Ucraina mai multe părți de vehicule aeriene încadrate în categoriile „drone, nave spațiale, sateliți și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro.

Pentru primele cinci luni ale anului 2023, INS a anunțat că România a trimis în Ucraina drone în valoare de 4.239.810 euro.

Deși unele state anunță public valoarea armamentului livrat Ucrainei și produsele incluse în pachetele de sprijin, România nu face asta și ține secret orice detaliu referitor la transferuri.

Nu cred că este foarte bine să facem declarații publice ample cu privire la ce face o țară sau alta în această privință”, răspundea președintele Klaus Iohannis în aprilie anul trecut.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *