Să râdem puțin: Iohannis, în PERICOL! MAE a emis alerte de atentate teroriste, polițiști trimiși în Africa, să salveze vacanța doamnei Carmen de „bandele criminale”

Președintele României, Klaus Iohannis, se află joi, 16 noiembrie, într-o vizită în Kenya, asta în timp ce parlamentarii kenyeni au aprobat un plan privind trimiterea în Haiti a sute de polițiști, informează Rador Radio România. Parlamentarii kenyeni au aprobat un plan privind trimiterea a sute de ofițeri de poliție în Haiti pentru a ajuta la contracararea violențelor bandelor infracționale. Guvernul kenyan a promis în luna iulie că va pune la dispoziție o mie de ofițeri după ce Haiti a lansat un apel prin care solicita asistență internațională pentru a domoli violența care a cuprins capitala Port-au-Prince, intrată sub controlul aproape total al bandelor criminale.

MAE recomandă evitarea vizitelor în Kenya

Există factori confirmaţi de risc pentru Kenya, transmite Ministerul Afacerilor Externe: „evitaţi călătoriile”, arată fără echivoc instituția.

„1. Informaţii generale

Situația de securitate din Republica Kenya se caracterizează printr-o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini. De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii, cu precădere în marile oraşe, din cauza unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în circulație. Atacurile se desfăşoară cel mai frecvent pe timpul nopţii, agresorii fiind organizaţi în grupuri de motociclişti înarmaţi cu arme de foc. Atacuri armate ale diferitelor bande pot să apară, în orice moment, în special în capitala Nairobi şi orașul Mombasa.

Ca urmare situației precare de securitate din Republica Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor care au loc inclusiv în capitala Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesențiale în această ţară. Cetăţenii români care trebuie să se deplaseze în Kenya, sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă deosebită în zona de check-in a aeroporturilor, unde au fost semnalate numeroase cazuri de sustragere de bunuri. Se recomandă cetăţenilor români să evite zone predilecte de acţiune a teroriştilor (mall-uri, pieţe, centrul capitalei Nairobi şi oraşului Mombasa).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile în zona de nord a litoralului R. Kenya, zonele de frontieră cu Republica Federală Somalia şi insulele aflate în această regiune, zona de frontieră cu Republica Sudanul de Sud şi Republica Federală Democratică a Etiopiei, din cauză că au fost înregistrate atacuri armate ale miliţiilor somaleze în interiorul R. Kenya, precum şi răpiri de persoane.

Se recomandă insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (cu dovada inoculării înscrisă în carnetul galben de vaccinări), precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei, difteriei şi poliomielitei”, arată MAE.

Ministerul Afacerilor Externe dă asigurări că vizita președintelui în Tanzania este una sigură. Klaus Iohannis ajunge vineri în Tanzania, în cadrul vizitei sale pe continentul african. Vizita se va încheia duminică dimineața.

În urmă cu două zile, când Iohannis își începea vizita în Africa, Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru Tanzania. Este recomandată evitarea călătoriilor neesențiale în țara africană. MAE susține însă că avertismentul „nu are caracter general, vizează călătoriile neesențiale și se referă la anumite zone, regiuni.”

„Avertismentul de călătorie emis pentru Republica Unită Tanzania (disponibil aici – https://www.mae.ro/travel-alerts/2925 a fost actualizat cel mai recent în luna aprilie 2023, în baza datelor transmise de către Ambasada României la Nairobi, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Republica Unită Tanzania. În context, precizăm că avertismentul pentru acest stat nu are caracter general, vizează călătoriile neesențiale și se referă la anumite zone, regiuni. Subliniem faptul că această alertă nu implică un nivel ridicat de risc terorist. Totodată, având în vedere faptul că România nu are o misiune diplomatică în Tanzania, reprezentarea asigurându-se din Kenya, alerta de călătorie vizează cu precădere, atenționarea cetățenilor români care doresc să călătorească în scop turistic / afaceri şi nu se referă la vizitele oficiale/cu caracter oficial”, arată MAE.

Programul vizitei

Scopul vizitei lui Klaus Iohannis în Tanzania este acela de a consolida relațiile diplomatice dintre Tanzania și România. Președinții celor două țări vor discuta despre crearea de noi zone de cooperare în sectoare precum investiții, educație, turism, sănătate și cultură, se arată într-un comunicat al Departamentului de Comunicare a Guvernului tanzanian.

La începutul întrevederii, cei doi lideri vor avea o conversație privată, apoi vor participa la discuțiile oficiale despre relațiile dintre Tanzania și România. De asemenea, Iohannis și Suluhu Hassan vor asista la semnarea Memorandumului de Înțelegere a Tanzaniei și a României în sectoarele agricultură, zootehnie, silvicultură, alimentație și probleme de salvare de urgență și discutații cu jurnaliștii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *