Se modifică regulile la frontieră: Cazierul judiciar nu va mai fi obligatoriu la ieșirea din țară cu minorii

Cazierul judiciar nu va mai fi obligatoriu pentru ieșirea din țară, potrivit proiectului de modificare a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005. Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 cu privire la regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne.

După dezbaterea din Comisia de dialog social, proiectul va ajunge la Consiliul Economic și Social, iar ulterior va fi transmis Guvernului spre aprobare.

Această propunere a venit după ce în noiembrie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 329/2023, care modifică art. 31 alin. 2 b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate prin care lucrătorilor poliției de frontieră li se dă posibilitatea verficării mențiunilor  înscrise în Sistemul național de evidență informatizată a cazierului judiciar – ROCRIS dacă însoțitorul minorului a săvârșit una dintre infracțiunile: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexual; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane sau infracțiuni de terorism”, mai arată sursa citată.

Prin urmare, persoana fizică majoră, alta decât părintele, care însoțește minorul, nu va mai fi obligată să prezinte extrasul de cazier judiciar polițiștilor poliției de frontieră atunci când va fi împuternicit pentru a însoți un minor/grup de minori în străinătate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *