Secretarul de stat pentru politica de Apărare, întâlnire cu Directorul pentru Europa Centrală în cadrul Departamentului de Stat al SUA

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit miercuri, 6 septembrie, vizita directorului pentru Europa Centrală în cadrul Departamentului de Stat al SUA, Chip Dean.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat, în principal, cooperarea bilaterală româno – americană în cadrul parteneriatului Strategic România – SUA, situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și eforturile de modernizare a Armatei Române.

Secretarul de stat român a evidențiat poziția României în ceea ce privește războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele sale regionale. A mulțumit partenerului american pentru prezența forțelor SUA în regiune și, în special, în România, care contribuie semnificativ la consolidarea securității în zona Mării Negre, dar mai ales la întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO. Totodată, a fost reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, evidențiind faptul că invazia ilegală a Federației Ruse în Ucraina aduce cu sine provocări de securitate fără precedent, care necesită răspunsuri imediate. De asemenea, oficialul român a apreciat consistența Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și a subliniat importanța modernizării continue a forțelor armate române pentru a face față amenințărilor actuale și viitoare. Investiția în capabilitățile de apărare rămâne o prioritate. În acest context, oficialul român a amintit de Centrul de Pregătire F-16 de la Baza Aeriană 86, care va deveni un centru regional relevant, demonstrându-și importanța strategică, răspunzând cerințelor complexe de securitate ale României, aliaților și partenerilor din regiune.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *