Șeful Armatei Române a anunțat că scutul SUA de la Deveselu a fost „upgradat în 2023”

Scutul SUA de la Deveselu a fost upgradat în 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, a precizat Șeful Statului Major, generalul Gheorghiță Vlad, în interviul pentru Europa Liberă. Generalul Gheorghiță Vlad a spus că instalațiile antirachetă de la Deveselu au fost actualizate ca să fie perfect compatibile cu echipamentele americane și NATO de ultimă generație, în caz de nevoie.

Sistemul antirachetă din România a fost modernizat prima dată în 2019. A doua actualizare a avut loc anul trecut.

Apărarea antiaeriană trebuie analizată stratificat, pe niveluri. În ceea ce privește combaterea rachetelor, mijloacelor balistice, avem un sistem foarte bun, care se numește scutul de la Deveselu”, a precizat Vlad Gheorghiță.

Acesta a precizat că scutul este acum la cele mai înalte standarde:

„Care este la cele mai înalte standarde. Vedeți discuția în Polonia, că încă nu au putut să-l pună în operare pentru că nu au făcut upgrade-urile corespunzătoare”. Întrebat când a avut loc ultima actualizare, gen. Gheorghiță Vlad a spus: „Anul trecut. Deci aici stăm foarte bine.”

General (r) Virgil Bălăceanu a spus pentru Europa Liberă că actualizarea scutului a fost grăbită de războiul din Ucraina și de poziția agresivă a Federației Ruse.

NATO trebuie să-și actualizeze postura de apărare și descurajare la granița de est a alianței – acum vorbim de Flancul de Sud-Est al NATO – și prin aceste capabilități de luptă împotriva rachetelor balistice, a altor tipuri de rachete cu încărcătură nucleară”, explică el.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *