Șeful Armatei Române: „Populația României trebuie să se îngrijoreze! Federația Rusă nu se va opri aici”

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a arătat de părere că populația României ar trebui să se îngrijoreze și că ar trebui adoptate măsuri corespunzătoare astfel încât să fie pregătită pentru eventualitatea în care războiul dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei se va extinde.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, noul șef al Apărării a avertizat că Armata României nu dispune de legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul în care războiul din Ucraina se va extinde, dar nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad.

Întrebat dacă poate prezenta și prognoze cu privire la momentul în care s-ar putea produce un astfel de eveniment, șeful Statului Major al Apărării a explicat: „Nu cred că cineva poate să facă o astfel de predicție. Trebuie luați în calcul foarte mulți factori. În primul rând, capacitatea noastră – a armatelor și a țărilor membre NATO – de a ne reface stocurile, de a pregăti populația corespunzător. Sunt foarte multe angajamente politice care au fost discutate și care trebuie să își găsească finalitatea în perioada imediat următoare. Dar nu cred că poate să prezică cineva care va fi următoarea mișcare a Federației Ruse”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *