Simpozion dedicat relațiilor politico-militare româno-turce la centenarul Republicii Turcia

Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, împreună cu Institutul de istorie militară „Fatih” din Istanbul, a organizat marți, 31 octombrie, la Palatul Cercului Militar Național, simpozionul științific intitulat „Relațiile politico-militare româno-turce la centenarul Republicii Turcia”.

Parte a unei serii de evenimente științifice bilaterale în domeniul istoriei militare, simpozionul și-a propus să ofere istoricilor și specialiștilor un cadru de dialog și dezbateri privind aniversarea unui dublu eveniment istoric: fondarea Republicii Turcia și centenarul relațiilor militare dintre România și noul stat modern turc. Cu această ocazie, a fost lansată o serie de proiecte editoriale și a fost vernisată o expoziție dedicată momentului aniversar.

Alocuțiunile de deschidere din cadrul reuniunii au fost rostite de Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, și Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia în România. În discursul său, secretarul de stat Simona Cojocaru a subliniat istoria comună care leagă cele două popoare, importanța relațiilor strânse dintre cele două țări, precum și rolul acestora în consolidarea securității în regiunea Mării Negre și în întărirea apărării și descurajării pe întregul flanc estic al NATO.

Simpozionul a reunit reputați istorici și specialiști din institute arhivistice și de cercetare, muzee și universități de prestigiu atât din țară, cât și din Republica Turcia.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele editoriale publicate pentru a marca aniversarea relațiilor româno-turce în contextul centenarului statului modern turc: volumul de documente „Relațiile politice și militare româno-otomane-turce 1878-1989 (vol. I), albumul de documente „România și Republica Turcia: un secol de cooperare”, volumul de studii „Türkiye-Romania Joint Military History Symposium”, Revista de istorie militară „Romanian-Ottoman Relations at the Centenary of the Republic of Türkiye”- număr special româno-turc.

În partea a doua a simpozionului a avut loc o masă rotundă cu tema „Relațiile politico-militare româno-turce la centenarul Republicii Turcia”.

 Dezbaterile au abordat și analizat diferite aspecte politice, militare, diplomatice și sociale care au fundamentat și influențat relațiile bilaterale de-a lungul istoriei.

Evenimentul este rezultatul cooperării științifice dintre Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM) și Institutul de Istorie Militară „Fatih” care a contribuit, de-a lungul anilor, la construirea unei platforme consolidate de cunoaștere și la dezvoltarea unor direcții importante de cercetare în domeniul istoriei militare.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *