Un adevărat oraș se ridică la baza militară de la „Mihail Kogălniceanu”. 2,5 miliarde de euro, de la Guvern, pentru cazarea celor 10.000 de militari NATO și familiile lor

Guvernul României investește aproape 2,5 miliarde de euro, totul pentru a construi un nou oraș. Este vizată zona de la baza  militară de la Mihail Kogălniceanu, pe care statul vrea să o dezvolte. 10.000 de militari NATO cu familiile lor trebuie să locuiască acolo, iar lucrările au început deja în partea de sud a zonei de șantier. Lucrările la noul oraș au început cu realizarea drumurilor de acces, dar și cu o rețea electrică. Lucrările sunt planificate să dureze cinci ani, dacă totul decurge conform planului. Orășelul urmează să aibă grădinițe, școli, un spital, dar și magazine sau parcuri de distracție.

Potrivit autorităților, noua bază modernizată de la Mihail Kogălniceanu și orașul care se va dezvolta în jurul ei este concepută pentru a putea prelua logistică și resurse umane de la cea din Rammstein, din Germania. Orașul apare ca efect după conflictul din Ucraina.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că Ministerul Apărării Naționale acordă o atenție deosebită programelor de modernizare pentru bazele în care sunt dislocate trupe Aliate şi ale Statelor Unite. Astfel, proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu”, vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilități administrative și sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanța aeronavelor și se desfășoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA, a spus ministrul în marja Conferinței de Securitate de la München din 2024. De asemenea, au fost amintite proiectele aflate în desfășurare pentru extinderea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei (fără TVA), esențiale pentru creșterea sinergiei şi a nivelului de interoperabilitate în cadrul activităților operaționale ale militarilor români şi americani.

Scopul nostru comun este o regiune stabilă ancorată în comunitatea euro-atlantică, cu state reziliente şi suveranitatea statelor din regiune respectată. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a identifica toate soluțiile politico-diplomatice şi militare de sprijinire a deciziilor aliate cu privire la importanța strategică a Mării Negre. Obiectivul nostru este menţinerea securității Mării Negre pe agenda NATO“, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *