Uniunea Europeană propune reguli noi pentru șoferi. Se modifică limita de alcoolemie

Uniunea Europeană propune reguli noi pentru șoferi, iar una dintre ele se referă la limita alcoolemiei. Unele dintre regulile care sunt discutate la nivelul Uniunii Europene se referă la:
– Introducerea permisului digital;
– Modificarea valabilității permiselor;
– Scăderea vârstei de obținere a permisului;
– Controale obligatorii de sănătate;
– Limită nouă de alcoolemie, scrie Promotor.

Adolescenții care au împlinit 17 ani ar putea să fie eligibili pentru a obține permisul auto, dar doar dacă vor fi însoțiti de un major. Cei care au împlinit 18 ani ar putea începe cursurile pentru a conduce camioane și vehicule de transport pasageri. Doar că, vor trebui să obțină un certificat de competență profesională, altfel, limita va rămâne la 21 de ani.

Șoferii care au mai puțin de 2 ani de experiență vor fi supuși mai multor restricții, printre care și limita de alcoolemie de 0,2 g/l. Limita va fi recomandată câtorva țări, iar fiecare țară va decide dacă o va adopta.

Propunerile vor fi analizate, iar până în martie 2024 se va decide dacă se implementează sau nu.

În România, nu există o limită a alcoolemiei, pentru că și șoferii care au alcoolemia între 0,01 și 0,40 mgl vor fi sancționați cu o amendă între 1.485 și 3.300 de lei și li se va suspenda permisul pentru 90 de zile. Cei care depășesc limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat va fi pedepsir cu închisoare de la 1 la 5 ani, suspendarea permisului, amendă și întocmirea unui dosar penal.

În schimb, în statele din vestul Europei limita de alcool în sânge este de până la 0,5 g/l.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *