Voineag (DNA): „Mituirea funcționarilor străini necesită capacități specifice de investigare”

„Din perspectivă instituţională, cazurile de mituire a funcţionarilor străini necesită capacităţi specifice de investigare, inclusiv abilitatea de a urmări fluxurile financiare între jurisdicţii, de a obţine probe prin asistenţă judiciară reciprocă şi de a evalua mecanismele de conformitate corporativă. Consolidarea acestei capacităţi în cadrul instituţiilor naţionale este esenţială pentru ca aplicarea legii să fie credibilă şi consecventă”, a subliniat Marius Voineag, la conferinţa „Investigarea infracţiunii de mituire a funcţionarilor publici străini în tranzacţiile comerciale internaţionale”, organizată la sediul central al DNA, în contextul procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

La conferinţă sunt abordate aspecte privind Convenţia Anti-mită a OCDE şi implementarea standardelor acesteia de către România. De asemenea, sunt explorate detecţia, cazuistica relevantă în domeniu de competenţa DNA, mecanismele de cooperare internaţională, inclusiv prin prisma abordării cazurilor multi-jurisdicţionale, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Procurorul-şef a amintit că, la începutul anului, DNA a formulat acuzaţii împotriva unei companii controlate de un cetăţean străin care opera în România.

„Compania în cauză este acuzată că ar fi încercat să mituiască un funcţionar public străin în legătură cu un contract de furnizare de combustibil la baza militară Mihail Kogălniceanu, un activ strategic critic. Această anchetă a fost desfăşurată în strânsă coordonare cu autorităţile din Statele Unite. Cazul reflectă atât natura transfrontalieră a mitei străine, cât şi importanţa practică a cooperării internaţionale în investigarea unor astfel de fapte”, a explicat Voineag.

El a precizat că România a beneficiat de recomandări structurate şi de perspective comparative din partea Grupului de Lucru Anti-Mită al OCDE.

„În calitate de jurisdicţie supusă evaluării periodice de către Grupul de Lucru Anti-Mită al OCDE, România a beneficiat de recomandări structurate şi de perspective comparative. Aceste evaluări au evidenţiat domeniile care necesită îmbunătăţiri, inclusiv necesitatea de a clarifica definiţia juridică a funcţionarului public străin, de a consolida sancţiunile şi de a extinde cadrul răspunderii penale a persoanelor juridice. Suntem, în continuare, ferm angajaţi în punerea în aplicare a acestor recomandări”, a transmis Voineag.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *