Voineag (DNA): „Operațiunea din Portul Constanța a dus la folosirea întregului arsenal uman și tehnic pentru identificarea tuturor ramificațiilor”
Procurorul șef al DNA, Marius Voineag, prezintă, joi, datele bilanțului de activitate a instituției pentru anul 2024. LA evenimentul organizat la sediul BNR sunt prezenți șefi ai instituțiilor din mediul judiciar precum președintele ICCJ, PICCJ, DIICOT sau Ministerul Justiției. În acest context magistratul a oferit detalii despre amploarea anchetei din portul Constanța la nivelul structurii pe care o conduce.
Astfel el a arătat că s-a folosit resursă umană considerabilă precum și aproape toate dotările tehnice. „Ca sa pătrundem acolo a trebuit să lucrăm cu grijă și discreție. Toată lumea știa că se ântâmplă ceva acolo, dar nu a trecut nimeni de opacitatea din port. Trebui să continuăm cu astfel de cazuri majore pentru a arăta în fața partenerilor instituționali eficiența de care putem da dovadă. Cazul port Constanța a necesitat aproape toată resursa Direcției pentru probarea cât mai eficientă a faptelor pe care le-am descoperit. Am folosit toată tehnica de care dispune Direcția pentru obținerea probelor.”, a explicat magistratul.
Șapte oameni de afaceri între care și fostul fotbalist și președinte al Farul Constanța, Petre Buduru, dar și președintele PSD al municipiului Constanța, Ion Dumitrache, pentru care procurorii DNA de la Secția a II-a au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile, au fost lăsați în libertate, sub control judiciar de către judecătorii care au analizat propunerile DNA.
Este de menționat că DNA a Transmis Tribunalului București două referate cu propunerea arestării preventive pentru un lot de șapte și respectiv 12 persoane, iar Curții de Apel București o propunere de arestare preventivă în cazul lui Dumitrache.
Tribunalul București a respins propunerea de arestare preventivă pentru lotul I, care viza oamenii de afaceri, între care și Buduru, iar Curtea de Apel București a respins propunerea DNA în cazul președintelui PSD municipiului Constanța.
În ambele cazuri magistrații de la cele două instanțe au stabilit totuși ca cele opt persoane să fie cercetate în continuare sub control judiciar luat pe o durată de 60 de zile, stabilind obligații și măsuri față de cei vizați.
În cazul lotului II, cel de 12 persoane Tribunalul București a rămas în pronunțare dar a amânat luarea unei decizii cu privire la propunerea anchetatorilor DNA pentru miercuri.