Voineag (DNA): „Ne-am abătut în ultima perioadă de la combaterea corupției de nivel înalt. Trebuie să ne asumăm măcar un dosar de calibru, per procuror, anual”

Șeful DNA, Marius Voineag, a declarat într-un interviu pentru Pro TV, că DNA s-a abătut în ultima perioadă de la combaterea corupției de nivel înalt iar instituția trebuie să se întoarcă la investigarea cazurilor de mare corupție.

Dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupție cu ofițeri de poliție judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnați, și să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. În momentul de față noi audităm activitatea DNA și vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esențială a activității, și asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupție”, a declarat Voineag, potrivit site-ului știrileprotv.ro.

Marius Voineag a mai precizat că trebuie asumat măcar un dosar de calibru, per procuror, anual. Întrebat ce înseamnă dosar de calibru, procurorul șef al DNA a precizat: „Un dosar de impact, cu ceea ce numim noi “marea corupție”. Dosare pe care DNA le-a instrumentat de-a lungul multor ani, și pe care s-a simțit o scădere de turație. Și procurorii trebuie să înțeleagă că în afară de statut, de beneficiile pe care le avem, și noi trebuie să livrăm ceva. E o chestiune foarte simplă. Trebuie să-și asume, să aibă curaj, suntem într-o altă paradigmă, nu suntem asediați de nimeni, toată lumea are așteptări de la noi”.

Întrebat de ce lupta anticorupție nu mai este vizibilă în ultimii ani, Marius Voineag a spus că DNA s-a abătut ușor de la scopul pentru care a fost înființat…

„S-a abătut de la combaterea corupției de nivel înalt. Asta e o chestiune care cred că este indisolubil legată de obiectul de activitate al DNA, combaterea marii corupții. Trebuie să trecem la un DNA 2.0, la o altă etapă a Direcției Naționale Anticorupție. Domnul Savu, ideea de bază rămâne ce vrem de la DNA. Dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupție cu ofițeri de poliție judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnați, și să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. În momentul de față noi audităm activitatea DNA și vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esențială a activității, și asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupție.”

Procurorul șef al DNA a vorbit și despre hotărârea CJUE, care a creat o practică neunitară,

Cred că mai devreme sau mai târziu, se va tranșa la nivelul Înaltei Curți. Noi avem speranța asta, că se va rezolva, tocmai ca să nu avem situații de aleatoriu care ar pulveriza totul în momentul de față. Și nouă ne trebuie o predictibilitate. Avem cauze care sunt pe rol, cauze esențiale, și ne interesează să avem o soluționare unitară a acestora”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *