Accident, fără victime, în România: Cum se încheie o constatare amiabilă la „tamponare”
Atunci când două mașini sunt implicate într-un accident poate fi încheiată o constatare amiabilă. Cu toate acestea, există situații în care conducătorii auto sunt nevoiți să meargă la poliție pentru a raporta ce s-a întâmplat.
În fiecare zi la noi în țară au loc zeci de accidente rutiere minore. Cei care nu vor să mai piardă timpul la secția de poliție apelează la completarea formularului de constatare amiabilă. Acest document trebuie completat doar atunci când într-un accident sunt implicate două automobile, cu condiția ca accidentul să aibă doar pagube materiale, nu și vătămări corporale şi cu acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.
„Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).
Ca atare, ambii șoferi vor descrie pe scurt modul în care s-a produs accidentul sau vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate. Mai mult decât atât, cei doi trebuie să realizeze o schiță simplă a accidentului, care să arate direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție, notează promotor.ro. De asemenea, pentru a realiza constatarea amiabilă, cel care își asumă vina trebuie să ofere celui păgubit copia de asigurare RCA valabilă, copia CI, copia la permisul de conducere, dar și copia talonului auto.
„Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Formularul de constatarea amiabilă de accident poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiții: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicați în accident, există acordul de voință al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului”, se precizează pe site-ul Poliției Române.