Actele auto obligatorii în original pentru toți șoferii care circulă pe drumurile din țară. Se dau amenzi grele celor care nu le au

Șoferii care se deplasează cu mașina pe drumurile din România trebuie să aibă o serie de acte în original atunci când circulă. Conform legii, polițiștii îi pot opri pe conducătorii auto oricând, indiferent dacă aceștia au comis vreo încălcare a legii sau nu, potrivit Promotor.ro.

Șoferii trebuie să prezinte o serie de acte auto când sunt opriți de polițiști, chiar dacă este vorba despre un control de rutină.

Este vorba despre patru documente, iar trei dintre ele trebuie prezentate în original:

  • Permisul auto (în original)
  • Talonul mașinii (în original)
  • Asigurarea auto obligatorie (singurul document care poate fi prezentat și în format electronic)
  • Cartea de identitate (în original)

Fiecare șofer trebuie să aibă permisul auto la el când circulă cu mașina. Este, practic, documentul care atestă că ai fost testat și ai abilitățile de a conduce pe drumurile publice. În plus, acest act arată și ce tip de vehicul poți conduce.

Talonul auto, sau certificatul de înmatriculare a mașinii, le arată polițiștilor cine este proprietarul vehiculului, dar și seria de șasiu, de motor și greutatea maximă admisă.

Tot în talon este menționată și durata de valabilitate a Inspecției Tehnice Periodice, o procedură obligatorie pentru a circula cu vehiculul. Fără un ITP valabil, înmatricularea este suspendată automat.

Asigurarea auto obligatorie, cunoscută și ca RCA, este un alt document obligatoriu pentru conducătorii auto. În caz de accident, șoferul este obligat să dea detaliile asigurării, indiferent dacă este vinovat sau nu.

Asigurarea este singurul act dintre cele patru care poate fi prezentat polițiștilor și în format digital, pe telefonul mobil.

Cartea de identitate a șoferului vine să confirme datele personale care apar în permis, talon și asigurare. Legislația prevede că acest document este obligatoriu pentru toate persoanele, nu numai pentru șoferi, dacă este solicitat de polițiști. Altfel spus, și pasagerii trebuie să îl aibă la ei.

Șoferii care nu au la ei permisul sau refuză să îl prezinte pot fi sancționați cu până la 8 puncte de amendă, adică 1.320 de lei. Prevederea este valabilă și în cazul celor care nu prezintă talonul, cartea de identitate sau asigurarea auto.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *