Directorul de la Fonduri Europene acuzat de DNA de corupție a fost plasat în arest la domiciliu

Dragoș Iorga a fost reținut vineri seara pentru 24 de ore. El este bănuit că, vreme de doi ani, ar fi luat lunar taxe de la două angajate pe care le-ar fi ajutat să își ocupe posturile. Parte din presupusa șpagă a fost găsită acasă la suspect, inclusiv sub forma unor lingouri de aur.

Dragoș Iorga este unul dintre cei mai vechi directori din ministerul care administrează fondurile europene, în special pe cele din sănătate. Posturile de la ministerul care împarte fondurile europene sunt dintre cele mai râvnite pentru lefurile sunt de ordinul miilor de lei, la care se pot adâuga bonusuri de performanță care ajung până la jumătate din salariu. Aranjarea concursului le-ar fi costat însă pe cele două.

Potrivit unor surse apropiate de anchetă, Dragoș Iorga este bănut că – din momentul în care le-ar fi angajat fraudulos pe cele două funcționare – le-ar fi reținut acestora acardurile de salarii, iar apoi, lună de lună, ar fi fost cel care ar fi retras sumele de bani și, după ce și-ar fi reținut partea, le-ar fi plătit acestora diferența de leafă.

Ca să se convingă cum stau lucrurile, procurorii Anticorupție au infiltrat în anturajul directorului un colaborator, iar dimineață, au descins în locuința lui Iorga, dar și în biroul acestuia de la minister. La percheziții de acasă autoritățile au găsit 175.000 de lei, 10.000 de dolari și 11.000 de euro, dar și mini-lingouri de aur.

După un drum fulger la DNA Constanța și câteva audieri, Dragoș Iorga a fost acuzat de luare de mită și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității. Câteva ore mai devreme, șefii săi din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene l-au destituit din funcție.

Cu o carieră îndelungată la stat și venituri pe ultimul an de 145.000 de lei, Dragoș Iorga este un om înstărit. Potrivit declarației de avere, are două terenuri – unul la Cucuieți, altul, la Breaza în coproprietate. Dar și o casă și trei apartamente în București, plus spații comerciale de producție, în suprafață de 40 de metri pătrați. Același Iorga are zece depozite bancare, însă valorile trecute în declarația de avere sunt relativ mici. Suspectul Dragoș Iorga are și datorii la bănci de aproape 30.000 de euro și 12.600 de lei. 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *