Dosar DNA Cum curgeau șpăgile la directorul SLPD Bârlad: Mită de 50.000 de lei primită în timp ce servea o prăjitură la cofetărie

Anchetatorii DNA Iași i-au luat, miercuri, „în balon„ pe directorul Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri (S.L.D.P.) REISER SA Bârlad și pe patronul unei benzinării, Gică Călin, ambii acuzați de fapte de mare corupție în legătură cu o lucrare de asfaltare executată de societatea cu capital de stat.

Concret, anunțau atunci, anchetatorii, în perioada 01.03.2022 – 12.05.2022, inculpatul Buzamăt Daniel, în calitatea menționată mai sus, în mod indirect cât și direct, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar (martor în cauză), de la omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, suma totală de 100.000 lei (două tranșe a câte 50.000 lei), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, oficialul ar fi primit suma de bani menționată mai sus în contextul încheierii între S.L.D.P. REISER SA Bârlad și societatea celuilalt inculpat, a două contracte de prestări servicii, ce vizau asfaltarea unei suprafețe de 1.600 mp de teren, ce aparținea acestuia din urmă. În realitate, ar fi fost asfaltată o suprafață de 4.725 mp fiind folosită o cantitate de 454 tone asfalt față de 218 tone asfalt, menționată în documentele contabile ale celor două societăți.

În dosarul de mare corupție în care cei doi au fost puși sub acuzare de procurorii DNA Iași se detaliază și momentele la care directorul SLPD Bârlad a primit șpaga de 100.000 de lei, în două tranșe.

Banii au fost manipulați de la patron la oficial de către inginerul instituției, care de altfel a și explicat anchetatorilor anticorupție tot ce a perceput în mod direct pe parcursul derulării faptelor de corupție între cei doi acuzați.

Concret, se arată în dosarul în care Buzamăt și Călin sunt cercetați,  la finalizarea lucrării de asfaltare care era în curs (27.04.2022) patronul i-a dat inginerului suma de 50.000 lei, în bancnote de 200 de lei, pentru a i-o da directorului, în baza înțelegerii dintre cei doi.

Bărbatul s-a deplasat la sediul S.L.D.P. REISER S.A., unde s-a întâlnit cu directorul în biroul acestuia și i-a lăsat suma de 50.000 lei în frigiderul din birou, oficialul primind astfel, prin intermediul tehnicianului instituției, suma de 50.000 lei de la patronul benzinăriei.

Cu aceeași ocazie, cei doi au mai stat de vorbă, inginerul sfătuindu-l pe director să nu dea curs celei de-a doua solicitări a lui Călin.

10.000 de euro la o prăjitură…

A doua tranșă a spăgii de 100.000 de lei l-a găsit pe directorul SLPD la cofetărie, se arată în dosarul instrumentat de DNA Iași.

Astfel, la finalizarea lucrării (20.05.2022), patronul benzinăriei i-a dat inginerului suma de 50.000 lei, în bancnote de 50 de lei, pentru a i-o da lui Daniel Buzamăt, în baza înțelegerii dintre cei doi,.

Acesta l-a sunat pe directorul SLPD Bârlad, care i-a comunicat că se află la cofetăria Capșa.

Astfel, inginerul s-a deplasat la locația respectivă, unde s-a întâlnit cu șeful său, care i-a dat cheia de la autoturismul cu care venise, Dacia Sandero,…, aparținând S.L.D.P. Reiser S.A. (folosit în mod uzual de de Daniel Buzamăt), iar specialistul tehnic i-a lăsat acestuia suma de bani, în mașină, în dreapta șoferului, la picioare, restituindu-i ulterior cheia vehiculului.

În acest fel arată, DNA Iași directorul SLPD Daniel Buzamăt a primit, prin intermediul inginerului, suma de 50.000 lei de la patronul benzinăriei.

Negociere „la sânge„ pentru șpaga dată

Totul a început cu modernizărea stației PECO, în sensul turnării unui covor asfaltic, când reprezentantul societății GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, Gică Călin a efectuat demersurile necesare în vederea identificării unei societăți comerciale care să realizeze această lucrare la un preț avantajos și într-un timp cât mai scurt.

În acest sens, a identificat în mediul on line Societatea pentru Lucrări Drumuri și Poduri REISER S.A. Bârlad, cu site-ul web https://reiser.ro/, având ca date de contact postul telefonic aparținând lui Daniel Buzamăt, directorul S.L.D.P. REISER S.A..

Astfel Vasile Lucian Bolmadîr l-a contactat telefonic pe Buzamăt, cu care a discutat referitor la asfaltarea suprafeței de teren de la stația PECO ce aparținea SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL.

Astfel, la începutul lunii martie 2022, Buzamăt a luat legătura cu inginerul din cadrul S.L.D.P. REISER S.A. Bârlad, pe care l-a trimis să facă măsurători în teren, la stația PECO în vederea demarării lucrării solicitate de către Bolmadîr.

Inginerul s-a deplasat la stația PECO aparținând SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, situată pe raza comunei Munteni, județul Galați ocazie cu care a interacționat pentru prima oara cu reprezentantul stației Peco, în persoana numitului CĂLIN GICĂ. La momentul respectiv CĂLIN GICĂ era și administrator al societății.

CĂLIN GICĂ i-a explicat inginerului că vrea să asfalteze o parte din terenul pe care se afla stația PECO, precum și căile de acces, iar tehnicianul a efectuat măsurători a terenului, în prezența sa.

Totodată, inginerul a observat că rigolele din zona căii de acces erau degradate, sens în care i-a comunicat lui CĂLIN GICĂ că ar trebuie refăcute și acestea. În total, urmare a măsurătorilor făcute, specialistul tehnic a constatat că lucrarea solicitată presupunea asfaltarea unei suprafețe de circa 2.200 – 2.400 m2, comunicându-i cele constatate lui CĂLIN GICĂ.

Ajuns la sediul societății cu capital de stat inginerul i-a relatat cele constatate directorului, fiind întocmită o ofertă inițială de preț, respectiv 40.000 lei pentru refacerea rigolelor și aproximativ 290.000 lei pentru asfaltarea suprafeței de teren solicitată de CĂLIN GICĂ.

Acesta s-a deplasat din nou în com. Munteni, la stația PECO aparținând SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, comunicându-i lui patronului prețurile, respectiv 40.000 lei pentru refacerea rigolelor și aproximativ 290.000 lei pentru lucrarea de asfaltare a terenului.

Administratorul a afirmat că i se pare prea scump, manifestându-și disponibilitatea de a-i da o sumă de bani direct lui BUZAMĂT DANIEL în vederea efectuării lucrărilor, cu condiția ca prețul să fie mai mic.

Dute-vino cu sumele de șpagă

Inginerul a revenit la sediul S.L.D.P. REISER S.A. Bârlad, spunându-i directorului că administratorul CĂLIN GICĂ refuză să încheie contractul în condițiile prețului inițial transmis, întrucât i se părea prea mare, și că, totodată, este dispus să plătească o sumă de bani fără întocmirea de documente justificative pentru efectuarea lucrărilor, cu condiția reducerii prețului.

În aceste condiții, Buzamăt a acceptat reducerea prețului pentru lucrarea cu rigolele, la suma de 20.000 lei, dat fiind faptul că administratorul  se angajase să pună el la dispoziție materialele aferente lucrării.

În ceea ce privește lucrarea de asfaltare, BUZAMĂT DANIEL i-a solicitat lui DĂRÎNGĂ CĂTĂLIN să-i transmită lui CĂLIN GICĂ că acceptă ca, în schimbul primirii sumei de 50.000 lei, cash, prețul lucrării urma să fie de 150.000 lei.

DĂRÎNGĂ CĂTĂLIN i-a comunicat lui CĂLIN GICĂ cele transmise de BUZAMĂT DANIEL, CĂLIN GICĂ fiind de acord cu prețul pentru refacerea rigolelor, dar refuzând condițiile impuse pentru încheierea contractului de asfaltare.

La circa două săptămâni (aproximativ la jumătatea lunii martie 2022), la solicitarea lui BUZAMĂT DANIEL, a fost începută efectiv lucrarea de refacere a rigolelor, după ce CĂLIN GICĂ procurase materialele ce urmau a fi folosite.

În continuare, dat fiind atribuțiileinginerului în cadrul S.L.D.P. REISER S.A. Bârlad, acesta s-a deplasat zilnic în com. Munteni, la stația PECO aparținând SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, pentru supravegherea desfășurării lucrării de refacere a rigolelor.

Astfel, zilnic interacționa cu administratorul CĂLIN GICĂ, care insista să-l întrebe cum poate rezolva problema cu contractul de asfaltare, manifestându-și disponibilitatea de a da cât trebuie, dar „fără acte”, acesta spunându-i de fiecare dată că decizia aparține directorului Buzamăt.

Final de negociere la „ultim preț„ al șpăgii

La un moment dat, înainte de finalizarea rigolelor, directorul Buzamăt i-a cerut inginerului său să-i transmită lui CĂLIN GICĂ care era „ultimul preț” pentru lucrarea de asfaltare solicitată, respectiv că în schimbul primirii sumei de 50.000 lei, cash, prețul lucrării urma să fie de 100.000 lei, propunere acceptată de către CĂLIN GICĂ.

Ulterior survenirii acestei înțelegeri, în data de 24.03.2022, CĂLIN GICĂ s-a deplasat la sediul S.L.D.P. REISER S.A. din Bârlad unde s-a întâlnit cu directorul, în vederea semnării contractului de prestări servicii privind asfaltarea, ocazie cu care a fost semnat și contractul referitor la refacerea rigolelor (cu nr. 949/24.03.2022), lucrările fiind efectiv în derulare la acel moment.

O târguială „perfectată„ cu falsuri

Astfel, conform înțelegerii dintre CĂLIN GICĂ și BUZAMĂT DANIEL, pentru ca prețul lucrării (100.000 lei) să nu figureze ca fiind unul derizoriu în contract raportat la suprafața de asfaltat, BUZAMĂT DANIEL a dispus ca în contract să fie menționată doar o parte din suprafața de asfaltat (800 m2 din cei 2.200 – 2.400 m2), valoarea lucrării fiind astfel diminuată, corespunzător suprafeței respective, diferența de mixtură asfaltică urmând a fi livrată fără documente justificative către SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, urmând ca BUZAMĂT DANIEL să primească suma de 50.000 lei, pentru încheierea contractului la o valoare subevaluată.

În aceste condiții, la data de 24.03.2022, între S.L.D.P. REISER S.A., reprezentată de directorul BUZAMĂT DANIEL (în calitate de prestator de servicii) și S.C. GIPETROVAS BEST HOLDING S.R.L. cu sediul în sat Brăhășești, com. Brăhășești, str. nr. 4, jud. Galați, reprezentată prin CĂLIN GICĂ (în calitate de beneficiar) s-a încheiat contractul de prestări servicii … prin care S.L.D.P. REISER S.A. se obliga să presteze următoarele servicii: „îmbrăcăminte rutieră din mixtură asfaltică 4 cm grosime” pentru o suprafață de 800 mp, prețul fiind de 125,00 lei/mp cu TVA, respectiv 100.000 lei cu TVA, care urma să fie achitată în două tranșe de câte 50.000 lei, o tranșă de avans la semnarea contractului iar diferența de 50.000 lei la terminarea contractului. Durata contractului a fost stabilită la 2 luni de la data emiterii comenzii de către Beneficiar.

Astfel, deși facturile și plățile dintre cele două societăți, aferente contractului vizau practic cantitatea de mixtură asfaltică necesară pentru asfaltarea suprafeței de 800 de mp teren, menționată în contract, (respectiv 111 tone asfalt), în realitate SLDP REISER S.A. a livrat către SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL 231 tone de asfalt.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *