Fapte de corupție în Portul Agigea: Flagrant și percheziții DNA la Biroul Vamal
Joi seara, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins în forță la Portul Constanța Sud Agigea, unde au demarat o serie de percheziții ample. Activitatea din vamă a fost complet suspendată, ceea ce a dus la blocarea accesului și ieșirilor din port, creând haos în rândul șoferilor care se aflau în zona respectivă.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, față de Marius Oprea – lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată; Dorel-Emanuel Petcu – fost lucrător vamal, în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; C.M. – în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
Potrivit comunicatului DNA, se fac cercetări „cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute”.
Conform informațiilor pe surse, ancheta vizează un flagrant pentru luare de mită. Surse judiciare au confirmat că scopul perchezițiilor ar fi identificarea și verificarea unor sume de bani marcați.
Din ultimele informații, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE. În data de 12 septembrie 2024, inculpatul C.M. i-ar fi remis lucrătorului vamal Oprea Marius, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate.
În cursul zilei de 12 septembrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 47 de locații situate pe raza județului Constanța, reprezentând sediul unei instituții publice și domiciliile unor persoane fizice.
Situația în zona Portului Constanța Sud Agigea a devenit rapid una tensionată, toate ieșirile fiind blocate de anchetatori. La punctele de control s-au format cozi imense de mașini și TIR-uri, șoferii fiind nevoiți să aștepte ore în șir fără a primi informații clare despre reluarea traficului. Vacarmul din zona portuară a escaladat pe măsură ce șoferii au început să claxoneze, nemulțumiți de situația creată. Coloanele de vehicule blocate se întind pe mai mulți kilometri, contribuind la haosul general din zonă.
Ultimele informații indică faptul că perchezițiile s-au desfășurat și în clădirea Administrației Porturilor Maritime Constanța (APMC), unde Biroul Vamal are sediul de peste 25 de ani. Ancheta s-a extins în mai multe birouri ale vămii, unde anchetatorii caută dovezi referitoare la sumele de bani marcați care ar fi implicați în acest caz.