Forțele Navale, alături de cele din Turcia și Bulgaria, au început operațiunile comune de deminare în Marea Neagră
Turcia, România și Bulgaria au început operațiuni comune de deminare în Marea Neagră luni, 1 iulie, pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, anunță Forțele Navale.
Inițiativa condusă de Istanbul este prima acțiune comună majoră a țărilor Mării Negre de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Are ca scop îndepărtarea minelor aflate în derivă în unele zone ale Mării Negre rezultate în urma războiului, potrivit Pravda. Turcia, Bulgaria și România au semnat un acord pentru combaterea în comun a minelor navale din Marea Neagră la 11 ianuarie a acestui an.
Guvernul bulgar a subliniat că activitățile grupului nu vor fi îndreptate împotriva niciunei alte țări, iar operațiunea de deminare din Marea Neagră este de așteptat să contribuie la îmbunătățirea cooperării și a relațiilor de bună vecinătate dintre participanți.
Rusia și Ucraina sunt producători cheie de cereale, iar războiul a amenințat trecerea în siguranță a mărfurilor. Anul trecut, Kievul și-a inițiat propria rută de export la Marea Neagră în urma prăbușirii acordului de coridor securizat susținut de Rusia, Turcia și Națiunile Unite. Această mișcare a stimulat semnificativ exporturile și a accelerat creșterea economică a Ucrainei dincolo de prognoze, în ciuda faptului că ruta rămâne riscantă.
Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a raportat săptămâna trecută că, de când coridorul maritim a început operațiunile în august 2023, țara a exportat 37,4 milioane de tone de produse agricole din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.
Turcia, România și Bulgaria sunt toate membre NATO. Cu toate acestea, forțele lor maritime sunt gestionate în afara NATO, parțial pentru a evita escaladarea cu Rusia. De la invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, echipele militare de scufundări românești, bulgare și turce au dezamorsat în mod regulat minele care plutesc în apele lor.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, 1 iulie, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală din care face parte și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.
Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată pentru următoarele șase luni de Forțele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei și dragorul maritim românesc.
Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.
La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.