Lovitură pentru DNA: Fostul primar din Câmpina scapă de acuzaţiile de abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Faptele s-au prescris

Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, care a deţinut funcţia timp de patru mandate şi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, scapă de acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului penal în cazul fostului edil, întrucât a prescripţia, şi l-a achitat pentru instigare la delapidare, însă îl obligă să plătească Primăriei contravaloarea a peste 12 tone de carburant, decontat din publici, dar folosit pentru deplasări în interes personal.

„În baza art. 396 alin. (1) şi (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C.proc.pen., art. 154 alin. (1) lit. d) C.pen. şi art. 5 C.pen., cu referire la art. 155 alin. (1) C.pen. interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Tiseanu Horia Laurenţiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de: trafic de influenţă prev. de art. 291 alin. l C.pen. rap. la art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen, ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale. În baza art. 396 alin. (1) şi (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit.c) C.proc.pen., dispune achitarea inculpatului Tiseanu Horia Laurenţiu, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 295 alin. l C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., întrucât nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”, se arată în soluţia publicată pe portalul instanţelor de judecată.

În acelaşi dosar, instanţa a constatat prescrierea faptelor pentru alţi doi inculpaţi deferiţi justiţiei alături de fostul primar, un alt inculpat fiind decedat din 2018. În schimb, Horia Tiseanu are de plătit Primăriei peste 70.000 de lei, pentru peste 12 tone de carburant decontat în numele administraţiei locale şi pe care l-a folosit pentru deplasări în interes personal.

Admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă UAT Municipiul Câmpina şi îi obligă pe inculpaţii Tiseanu Horia Laurenţiu, Gheorghe Carmen Daniela şi Micu Costin Octavian, în solidar, în măsura participării, la plata sumei de 51.978,46 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea dotărilor suplimentare aferentă achiziţionării în mod nelegal a autoturismului marca Opel Insignia). În temeiul art. 397 C.proc.pen. raportat la art. 25 C.proc.pen., cu referire la art. 1381 şi urm., admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă UAT Municipiul Câmpina şi îl obligă pe inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, la plata sumei de 70.450 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea cantităţii de carburant folosite în interesul personal)”, a mai dispus instanţa de judecată.

Prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Prahova dispune confiscarea, de la fostul edil, a sumei de 17.000 delei, reprezentând obiect al infracţiunii de corupţie reţinută în sarcina acestuia.

În baza art. 25 alin. 3 C.p., dispune desfiinţarea totală a unui număr de 1.359 foi de parcurs întocmite în perioada 07.07.2010 – 31.07.2015, care aveau un conţinut nereal cu privire la folosirea cantităţii de 12.347,462 litri carburant, aflate în original la dosarul cauzei”, se mai arată în sentinţă, care nu este definitivă.

Horia Tiseanu a fost trimis în judecată în decembrie 2017

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări care urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv 17.000 de lei.

În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta”, arăta DNA.

În perioada iulie 2014 – iulie 2015, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive.

„Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie. Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei)”, mai arătau procurorii.

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală, deşi procurorii precizează că, potrivit O.U.G. 34/2009, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme.

În perioada iulie 2010 – iulie 2015, primarul i-a determinat pe angajaţii unei unităţi aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *