Percheziții DNA și DIICOT într-un dosar de trafic de migranți. Fost angajat MAI și un colonel în rezervă, printre cei vizați. DIICOT: „Au generat o stare de pericol la adresa securității naționale, cu potențial risc terorist”

Procurorii DIICOT și DNA fac, marți dimineață, aproape 70 de percheziții comune în mai multe județe din țară, într-un dosar privind traficul de migranți. Procurorii DIICOT spun că au identificat o rețea care ajuta migranții să ajungă în state din Schengen, trecând prin România. Asta în condițiile în care traficul de migranți a fost motivul invocat de Austria pentru a bloca accesul României în Schengen.

Sunt implicați mai mulți ofițeri ai Ministerului de Interne, coordonați de un fost angajat al ministerului care aducea migranți în România cu contracte fictive de muncă.

Instituțiile vizate de percheziții sunt Inspectoratul General de Imigrări Arad și Inspectoratul General de Imigrări Caraș, ai căror angajați au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în țările de origine, spun sursele G4Media.

Una dintre persoanele vizate ar fi chiar șeful IGI Caraș. În total, 40 de persoane urmează să fie audiate. Potrivit DIICOT, au loc 67 de percheziții pe raza județelor Caras-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiului Bucureşti, într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

Din investigațiile efectuate a reieșit că, în cursul anului 2022 pe fondul apariției unui nou mod de operare vizând traficul de migranți ( introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un suspect, fost angajat al MAI, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a 7 societăți comerciale (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă ), care ulterior pensionării a dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale prin intermediul unei firme înființată în scopul recrutării forței de muncă din străinătate. Probatoriul administrat a relevat că în intervalul 2022 – iunie 2024, gruparea de crimă organizată, formată dintr-un număr de peste 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad a acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți. (…) Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociații societăților comerciale au stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajații cetățeni români, membrii ai grupului infracțional, au avut sarcina obținerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă și a vizelor pentru dreptul de ședere în România. În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist”, a transmis DIICOT, într-un comunicat.

Potrivit procurorilor, rețeaua a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan. Parte din ei au ajuns în țări din vestul Europei.

Pentru un aviz de muncă migranții au plătit între 500 – 1000 euro. Cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul cerut era mai mare, ajungând şi la 5000 – 6000 euro pentru o persoană.

DNA despre dosarul de trafic de migranți:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2022 – 2023, de către funcționari publici din cadrul unor instituții publice de pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu în legătură cu migrația persoanelor. Acțiunile procurorilor anticorupție sunt coordonate cu cele ale procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Caraș – Severin care desfășoară cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect, între altele, comiterea unor infracțiuni privind traficul de migranți, în legătură directă cu infracțiunile cercetate de procurorii DNA. În cursul zilei de 04 iunie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 (șapte) locații situate pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, a transmis și DNA.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *