„Rechinii imobiliari” din București care puneau mâna pe terenuri cu sentințe judecătorești falsificate, trimiși în judecată de DNA
La începutul lunii septembrie, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată nouă persoane acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, acuzate că au obținut în mod fraudulos mai multe terenuri din București. O parte dintre aceste terenuri au fost vândute unor dezvoltatori imobiliari, printre care și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir. Profitul obținut de grupare depășește 10 milioane de euro.
Dosarul a bubuit la finele anului trecut, când DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de mai mule persoane. Recent, la Tribunalul București a fost înregistrat un dosar în care nouă persoane sunt acuzate de DNA de comiterea mai multor infracțiuni, unele în formă continuată. Acuzațiile includ: constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite, instigare la fals intelectual, spălare de bani, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, uz de fals și falsificarea de instrumente oficiale.
Începând cu anul 2012 și până în anul 2023, gruparea a obținut ”pe nedrept, un număr substanțial de terenuri situate pe raza mun. București, nerevendicate sau care aparțin statului, ulterior valorificate contra unor sume considerabile de bani cu precădere în scopul construirii unor ansambluri rezidențiale”, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.
Grupul infracțional era condus de trei frați – Emanuel Nicușor Gheorghe, Ana Maria Gheorghe și Valentin Cristian Gheorghe, împreună cu alți inculpați: Ilie Drăghici, Oana Drăghici, Lucian Bogdan Preda, Ștefan Pristolian, Dănuț Răducan și Eugen Vodea. Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul București și două persoane fizice s-au constituit parte civilă în acest dosar, care se află în prezent în faza de Cameră Preliminară.
Metoda folosită de grupare implica funcționari din primăriile de sector care identificau terenuri aparent fără proprietari, pentru care nu se mai plăteau impozite. Ulterior, erau falsificate hotărâri judecătorești care atestau că diverse persoane, de obicei cu o situație materială precară, erau proprietarele acestor terenuri. După un circuit de vânzări în care erau implicate mai multe persoane, terenurile ajungeau în posesia unor dezvoltatori imobiliari din București. Deși în rechizitoriu se menționează complicitatea unor notari, niciunul nu apare pe lista inculpaților.
Printre inculpați se afla și Florin Bogdan, inspector la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1, acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi sprijinit gruparea. Cu toate acestea, numele său nu figurează pe lista persoanelor trimise în judecată în luna septembrie 2024.
Fostul șef al LPF Mitică Dragomir ar fi achiziționat fără să știe detaliile de obținere, un teren pus în vânzare de către această grupare. Potrivit unor surse, Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, ar fi intrat în legătură cu frații Cristian Valentin Gheorghe, Emanuel Nicușor Gheorghe și Gheorghe Ana Maria prin intermediul unui alt inculpat, care era în strânsă legătură cu Emanuel Nicușor Gheorghe, în vederea obținerii de imobile pentru sine, dar și în scopul obținerii de sume de bani din vânzarea lor.
Totodată prin prisma relațiilor de prietenie cu Dumitru Dragomir – fost președinte LPF, acest inculpat a asigurat vânzarea unui teren la un preț avantajos către firma deținută de Dragomir Dumitru, pe acest teren fiind construit un ansamblu de locuințe de lux. Întrebat de Europa Liberă despre acest terne, Mitică Dragomir a răspuns atunci: „Doamne ferește, de unde să știu că a fost obținut în fals. Sunt acte făcute la notariat. Ce a păzit notarul? Am plătit 1,2 milioane de euro pe teren, am construit prin bancă. Banca ce a păzit? L-am cumpărat de la doi sau trei cetățeni, au susținut că sunt proprietari.”
Pe timpul derulării cercetărilor, menționează sursele știripesurse, s-a stabilit că acest inculpat s-a aflat în legătură cu Emanuel Nicușor Gheorghe chiar și anul în 2022, pentru a discuta despre alte terenuri ce ar putea fi obținute pe nedrept, dar și pentru a discuta despre o vulnerabilitate legată de faptul că una din persoanele care avea cunoștință de caracterul infracțional al acțiunilor desfășurate ar fi anunțat organele judiciare despre acestea.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată că în prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care și inculpații menționați mai sus, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).
În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.
Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.
Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.
În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție.
Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor.
În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați.
Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro.