Dosarul violului de la școala „Nicolae Titulescu” din Sectorul 1, București: Procurorii au clasat dosarul pe motiv că fapta nu există

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus luni, 3 iunie, clasarea cauzei privind infracțiunile de amenințare și viol, presupus a fi comise la data de 7 decembrie 2023 asupra unui minor în vârstă de 10 ani, elev al școlii gimnaziale „Nicolae Titulescu” din Sectorul 1 București.

Potrivit unității de parchet, în urma administrării mijloacelor de probă s-a stabilit că faptele cu privire la care a fost efectuată urmărirea penală nu există.

Pentru a ajunge la această concluzie, procurorul a avut în vedere declarațiile minorului, declarațiile părinților și ale altor martori, imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în incinta școlii, raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, raportul de expertiză psihologică, percheziția informatică, precum și alte probe”, transmite Parchetul Tribunalului București.

Procurorii mai precizează că, în vederea lămuririi împrejurărilor și cauzelor care au determinat apariția suspiciunilor de abuz sexual, cercetările au vizat, în mod tangențial, și un alt presupus viol săvârșit asupra aceluiași minor în împrejurări similare, în luna iunie 2022, când minorul avea 8 ani, faptă sesizată tot de mama minorului și care a făcut obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București. În acest dosar, la data de 28 iulie 2022, s-a dispus clasarea cauzei pe motiv că există o cauză de neimputabilitate, respectiv minoritatea presupusului autor, care avea 11 ani.

Din probele administrate a rezultat că presupusa faptă de viol, comisă asupra minorului în luna iunie 2022 la aceeași școală, nu există în materialitatea sa”, mai precizează PTB.

Aceste probe au fost avute în vedere de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, care la data de 04.06.2024 a schimbat temeiul soluției de clasare din data de 28.07.2022 din „minoritatea făptuitorului” în „fapta nu există”.

Referitor la modalitatea în care suspiciunile de abuz sexual au fost exprimate și susținute de minorul în vârstă de 10 ani, cercetările efectuate în cauză au concluzionat că acestea au apărut cel mai probabil în contextul chestionării sugestive din partea mamei acestuia, pe fondul insuficientei dezvoltări cognitive și de limbaj a minorului și al abordării hiperprotective de către părinți a relației cu copilul”, mai precizează parchetul.

Directoarea Şcolii „Nicolae Titulescu” din Capitală, Iudita Popteanu, şi-a înaintat demisia, pe 5 martie, documentul fiind înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Demisia directoarei a survenit în urma acuzaţiilor conform cărora un elev a fost violat de două ori, de către colegi, faptele având loc în incinta şcolii (în baie).

„Ministerul Educaţiei condamnă cu fermitate orice act de violenţă. Reiterăm necesitatea ca toţi cei care desfăşoară activităţi în mediul şcolar să acţioneze în interesul superior al copilului, în momentul în care este sesizat un act de violenţă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Părinţii mai multor elevi au protestat, pe 4 martie, în faţa unităţii şcolare, nemulţumiţi de atitudinea conducerii şcolii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *