Încă un dosar DNA se „fâsâie”: Fostul vicepreşedinte CJ Prahova, Laurenţiu Rebega, acuzat de instigare la fraudă cu fonduri UE şi spălare de bani scapă de proces prin prescripţie

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Laurenţiu Rebega, trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de instigare la fraudă cu fonduri europene şi spălare de bani, scapă de proces ca urmare a prescripţiei. Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului faţă de Laurenţiu Rebega şi faţă de alţi cinci inculpaţi din dosar ca urmare a împlinirii termenului prescripţiei generale a răspunderii penale.

De asemenea, instanţa de fond disjunge latura civilă a cauzei şi dispune constituirea unui dosar distinct. Decizia nu este definitivă.

Cu privire la un alt inculpat, Marian Chivu, speţa a fost disjunsă, iar Tribunalul a amânat de mai multe ori pronunţarea, următorul termen fiind stabilit pentru 23 noiembrie.

Conform unui comunicat al DNA transmis în martie 2019, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Laurenţiu Rebega, la data faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi persoană care controla activitatea mai multor firme cu profil agricol, iar la momentul trimiterii în judecată membru al Parlamentului European, pentru instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinaţiei fondurilor europene, participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei şi Marian Constantin Chivu, la data faptelor funcţionar public cu funcţii de conducere în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Iulian Mihai, la data faptelor şef serviciu al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Prahova, şi Iuliana Rodica Stavrescu, expert al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Dumitru Comăniţă, la data faptelor manager al Grupului de Acţiune Locală Treimea Colinelor, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene şi fals intelectual.

În faţa judecătorilor au ajuns şi Lelior Iacob, director al Agenţiei Naţionale de Zootehnie, pentru neîndeplinirea obligaţiei de sesizare, şi Roxana Gabriela Popa, administrator de societate comercială, pentru participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea de fonduri europene şi spălare de bani.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că în cele trei situaţii de fraudare a proiectelor cu finanţare din fonduri europene destinate agriculturii şi educaţiei Laurenţiu Rebega ar fi avut un rol central.

„Ca modalitate de comitere a faptelor, într-o formulare sintetică, Rebega s-a folosit de o persoană pe care o controla pentru întocmirea formalităţilor necesare obţinerii unor fonduri UE pentru finanţarea unui proiect apicol fictiv, însuşindu-şi peste 90% din produsul infracţional (frauda din anul 2014), iar în perioada 2012 – 2013, inculpatul a acţionat ca partener al altor persoane, printr-o firmă-paravan pe care o administra în fapt, participând la falsificarea şi folosirea documentelor, disimulând şi distribuind produsul infracţional al fraudelor, cu reţinerea unei părţi de aproximativ 10%”, menţionează anchetatorii.

DNA informa că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Agenţia Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-au constituit părţi civile.

În cauză a fost instituit sechestrul asigurător şi s-a propus instanţei menţinerea măsurii asupra bunurilor lui Laurenţiu Rebega până la concurenţa sumei de 144.367 lei (reprezentând cumulul sumelor dobândite prin infracţiunile descrise la punctele 2 şi 3) şi asupra bunurilor Roxanei Gabriela Popa până la concurenţa sumei de 68.448 lei, spuneau, la acel moment, anchetatorii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *